Belföld
elte(960x640).jpg (Array)

„Könyörög a pofonért” az ELTE

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 05. 27. 18:21

Már megint nem hajlandóak elárulni a hallgatói önkormányzati képviselők javadalmazását, pedig egyszer már buktak pert emiatt.

Két évig kellett pereskednie az Átlátszó Oktatásnak azért, hogy kiderüljön, mennyit keresnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának képviselői. A kúriáig vitték az ügyet, annyira titkolózott az intézmény, de végül kénytelenek voltak kiadni az adatokat.

A blog a 2012-ig terjedő számokat kapta meg, melyekből az derült ki, hogy a jogi kar hallgatói önkormányzata a saját szabályait sem tartotta be, az adómentes ösztöndíjból pedig bulikat finanszíroztak. A bloggerek kíváncsiak lettek volna arra, hogy 2012 óta változott-e a helyzet, ezért idén áprilisban kérték az újabb kifizetések listáját is. Az ELTE azonban csak a 2014. szeptemberétől kifizetett összegekről számolt be.

Az Átlátszó Oktatás érdeklődésére azzal indokoltak, hogy a 2012-ig terjedő adatokat azért adták ki, mert bíróság kötelezte őket, a 2014 utániakat pedig azért, mert új szabályozás lépett érvénybe, ami lehetővé teszi a közzétételt. A kettő között azonban fekete lyuk van, pedig a korábbi perben a bíróság kimondta: közpénzről van szó, a hallgatói önkormányzat közfeladatot lát el, így igenis a nyilvánosságra tartozik, hogy mennyi pénzt kapnak a tisztségviselők a munkájukért.

A kifizetéseket tehát nem azért kell közzétenni, mert az ELTE jókedvében így dönt, hanem azért, mert az állampolgároknak joguk van belelátni a közpénzek elköltésébe. A ki nem adott adatokért az Átlátszó Oktatás perelni fogja az egyetemet, és minden valószínűség szerint újra nyerni fog.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.