iszlam-allam(960x640).jpg (Array)
Belföld

6,8 milliárdot költünk az Iszlám Államra

Az összeget több részletben fogja a hadsereg felhasználni azért, hogy egy 150 fős kontingens szolgáljon Irakban, Irakért.

Több mint 6,8 milliárdot biztosítanak a költségvetésből idén a magyar részvételhez az Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg szerdán. Ebből az összegből 3,6 milliárd forintot július 15-ig, 1,3 milliárdot július 31-ig, a fennmaradó 1,9 milliárdot október 1-ig kell biztosítani. Egy március végén megjelent kormányhatározat 5,5 milliárd forint átcsoportosításáról döntött, ez az összeg nőtt 6,8 milliárdra a mostani döntéssel.

Az Országgyűlés április 14-én hozott határozatot arról, hogy Magyarország legfeljebb 150 katonát küld az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet ellen az iraki Erbílben található kiképzőközpontba. A magyar katonák 2017. december 31-ig maradnak a támaszponton, ahol biztosítási, kiképzési feladatokat látnak majd el.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, az iraki helyszínen 110 katona teljesíthet majd szolgálatot, hat magyar tiszt a vezetési pontokon lenne jelen, míg a további katonák Magyarországon állnak rendelkezésre. A misszió költségvetése nem éri el a 20 milliárd forintot, amiben a felszerelések költsége is benne van, de elképzelhető, hogy ehhez az Egyesült Államok segítséget nyújt, és akkor alacsonyabb lesz az összeg – tette hozzá.

Ajánlott videó