Belföld
Gulyás Gergely (Array)

Törvényeket áldoznának be az Altus miatt

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2015. 05. 26. 15:35

Gulyás Gergely nem hagyja magát, összeférhetetlenségi előírásokat változtatna, nehogy még egyszer ellenzéki pártvezér cége kapjon a zsírosbödönből.

Kormányzati vizsgálatot kér a Fidesz az Altus Zrt. uniós megbízása ügyében: az összeférhetetlenségi előírások esetleges változtatásának, valamint az Altus és az Európai Bizottság (EB) között kötendő szerződés jogszerűségének áttekintését javasolja a kabinetnek. Ezt Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője közölte kedden. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy pártelnök tulajdonában álló gazdasági társaság hatáskört kapjon EU-s pénzek, projektek ellenőrzésére. Ez a hatáskör az Európai Bizottságot illeti meg szerinte.

Gulyás: Ez burkolt pártfinanszírozás

Gulyás azt mondta, Gyurcsány Ferenc DK-elnök cége, az Altus EU-s szerződésének megbízási díja mintegy 1,5 milliárd forint. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy Gyurcsány csak tavaly több mint 16 millió forinttal támogatta vagyonából pártját, a DK-t, vagyonnyilatkozata szerint pedig ilyen nagyságrendű jövedelme csak az Altusból származik. Ezért az ügyben nemcsak hatásköri kérdésről van szó, hanem burkolt pártfinanszírozásról is – értékelte Gulyás Gergely, aki szerint mindez súlyosan rombolja az EB elismertségét, az EU tekintélyét Magyarországon.

A Fidesz emiatt arra kéri a kormányt, vizsgálja meg, összeférhetetlenség miatt kell-e törvényalkotást kezdeményezni, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő. Arra is kérik a kabinetet, vizsgálja meg, hogy az EB az átruházott hatásköröknek megfelelően jár-e el, valamint azt is, hogy jogszerű-e az a szerződés, amit a brüsszeli testület az Altusszal készül kötni – közölte Gulyás.

Az összeférhetetlenségi előírásokat érintő lehetséges változtatásokról azt mondta: ez vonatkozhatna arra, hogy milyen mértékben támogathatnak magánszemélyek pártokat, valamint arra is, hogy egy parlamenti képviselő tulajdonában álló társaság milyen állami vagy uniós megrendelést kaphat.

Felfüggesztik-e a DK pártfinanszírozását?

A Fidesz képviselőjét megkérdezték arról, amiről a Napi Gazdaság kedden a honlapján cikkezett, vagyis hogy úgy tudják, a kormánypárt országgyűlési frakciója a DK-nak nyújtott költségvetési támogatások felfüggesztését kezdeményezi az Altus uniós megbízása miatt. Gulyás erre azt mondta: a Fidesz jogszerű, alkotmányos és európai megoldást keres annak ellenére, hogy az EB eddigi eljárásának jogszerűsége kétséges. Jelezte, hogy a jelenlegi jogszabályi keretek nem teszik lehetővé a pártfinanszírozás felfüggesztését. Természetesen jogszabály-módosításban is gondolkodhatnak, de ő – mondta – inkább az összeférhetetlenség kérdésével kapcsolatos módosítást javasolna.

Közben más szinteken is továbbpörög a kormány(párt) és az Altus perpatvara: előbb az Altust vezető Dobrev Klára közölte, hogy beperli az Altusról nyilatkozó Orbán Viktort, majd a Fidesz erre azt reagálta, hogy Gyurcsány ne bújjon a felesége és a jogászok szoknyája mögé.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.