Belföld

Régebbi forinthitelünket is kedvezőbbre tudjuk most cserélni?

hitel (Array)
hitel (Array)

Napjainkban aktuális téma a hitelkiváltás. Kimondottan a forintosított hitelek kiváltását célzó, újonnan megjelent hitelkonstrukciókat kedvező kamattal kínálják a pénzintézetek. De vajon csak a forintosított hiteleket éri meg kiváltani vagy azok a hitelesek is jól járhatnak a kiváltással, akik korábban már eleve forint alapú hitelt vettek fel? Ennek jártunk most utána a Hitelnet.hu Szakértőinek segítségével.

Támogatott hitel kiváltása?

A devizahitelek megjelenése előtt felvett forint alapú lakáshiteleket állami kamattámogatással nyújtották a bankok, tehát ezek ma is kedvező hitelkonstrukciót jelentenek. Államilag támogatott lakáshitel kiváltásában tehát nem igazán érdemes gondolkodni.

Forintosított hitelek kiváltása?

A 2002-2009-es időszak volt a deviza alapú finanszírozás fénykora. Az ekkor felvett devizahitelek jelentős részét forintosították az elmúlt hónapokban. Ezek kiváltásának lehetőségeiről korábbi cikkünkben írtunk.

Devizahitelek kiváltása?

A Hitelnet.hu írása arról, hogy a forintosításból kimaradt, 2004. május 1. előtt felvett deviza alapú hitelek kiváltásával most miért nem jár jól az adós, ITT olvashat.

2009. után felvett forinthitelek kiváltása?

A devizahitelezés válságát követően újra előtérbe kerültek a forint alapú hitelkonstrukciók. Aki nem volt jogosult kamattámogatott lakáshitel felvételére, az piaci kamatozású lakáshitel igénybevételével tudta megvalósítani lakáscélját, aminek ügyleti kamat ekkor 10-12% körül alakult.

Nézzünk egy példát arra, hogy egy 2011-ben 11%-os kamaton, 20 évre felvett, 6 milliós lakáshitelt milyen feltételekkel tudnánk most kiváltani.

Feltételezve, hogy a régi forinthitelünk kamata az elmúlt négy évben nem emelkedett, de nem is csökkent, minden hónapban 61.931 Ft-ot törlesztettünk. Így 4 év után a fennálló tartozásunk 5.600.000 Ft-ra csökkent.

Hitelkiváltás esetén a szükséges 5.600.000 Ft törlesztő részletét – a könnyebb összehasonlítás miatt – 16 éves futamidőre számoltuk, így lejárata megegyezik a régi hitelünk eredeti lejáratával. 3 éves kamatperiódus esetén 42.934 Ft-ra csökken a havi törlesztésünk, illetve amennyiben az 5 éves kamatperiódust választjuk – ez esetben 5 éven keresztül biztosan nem változik a törlesztésünk – 44.434 Ft-ra mérséklődik a törlesztési kötelezettségünk. Mint látható, a hitelkiváltással jelentősen, kamatperiódustól függően mintegy 17-20.000 Ft-tal csökkenthető a törlesztő részletünk.

Milyen költségekkel jár a hitelkiváltás?

Nem feledkezhetünk meg a hitelkiváltás költségeiről sem! Az új hitelfelvétel összköltsége jelen esetben 130-140.000 Ft-ot tenne ki akkor, ha semmilyen díjkedvezményt nem tudnák igénybe venni. Azonban valamennyi pénzintézet jelenleg is díjelengedési akcióval várja ügyfeleit, tehát ez a tétel nagymértékben minimalizálható még úgy is, hogy az eredeti bankunk a hitel korábbi visszafizetéséért – az aktuális Hirdetményben szereplő díjnak megfelelő mértékű – végtörlesztési díjat számíthat fel.

Zöld út a korábbi piaci forinthitelek kiváltásának!

Aki tehát a devizaválság utáni időben vette fel piaci kamatozású forinthitelét, annak mindenképpen érdemes utánanézni a hitelkiváltási lehetőségeknek! A legkedvezőbb konstrukció megtalálásában a Hitelnet.hu hitelkalkulátora és Szakértői lehetnek segítségére!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik