Belföld
Budai vár (Array)

Orbánék a királyi kincsek nyomában

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 05. 26. 10:23

Kiemelt kormányzati feladat lett a Budavári Palotából származó bútorok, művészeti alkotások felderítése is – írja a napi.hu.

Korábban a témában:

A lap a Magyar Közlöny alapján írja, hogy kiemelt kormányzati feladat lett nemcsak a palota felújításának tudományos előkészítése, hanem a még fellelhető berendezési tárgyak, képzőművészeti alkotások felderítése is. A feladattal a Miniszterelnökséget vezető minisztert, Lázár Jánost és az emberi erőforrások miniszterét, Balog Zoltán bízták meg. Nekik kell a főpolgármesterrel együttműködve – a Budapesti Történeti Múzeum koordinációjával – felkutatniuk:

1. a budavári Királyi Palota fénykorát jelentő, a II. világháborúig fennálló Hauszmann-féle állapot átfogó, hiteles rekonstrukciója érdekében a fennmaradt egykorú, illetve a II. világháború utáni átépítéshez kötődő szöveges és képi forrásokat (tervek, fotók, iratok, képzőművészeti ábrázolások, fényképek, publikációk, kéziratok, hagyatékok),

2. a vélhetően a budavári Királyi Palotából származó bútor- és műtárgyállományt, valamint egyéb tárgyakat az Országgyűlés épületében és hivatalainak épületeiben, a kormányzati szervek épületeiben, az egyéb államigazgatási szerveknél, az állami és önkormányzati intézményekben (elsősorban a közgyűjteményekben), a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő ingatlanokban és Magyarország külképviseleti ingatlanaiban.

A minisztereknek ezzel legkésőbb 2016. szeptember 30-ig kell végezniük. Feltételezhetően a munka eredményeként fogják berendezni a budavári palotát – írja a napi.hu emlékeztetve rá, hogy a budai Vár rekonstrukciójára 2016 végéig 7,9 milliárdot szánnak, és további 1,5 milliárdból újul meg a Karmelita kolostor épülete, ahová a miniszterelnök és hivatala költözik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.