Belföld

Orbánék a királyi kincsek nyomában

Budai vár (Array)
Budai vár (Array)

Kiemelt kormányzati feladat lett a Budavári Palotából származó bútorok, művészeti alkotások felderítése is – írja a napi.hu.

Kapcsolódó cikkek

A lap a Magyar Közlöny alapján írja, hogy kiemelt kormányzati feladat lett nemcsak a palota felújításának tudományos előkészítése, hanem a még fellelhető berendezési tárgyak, képzőművészeti alkotások felderítése is. A feladattal a Miniszterelnökséget vezető minisztert, Lázár Jánost és az emberi erőforrások miniszterét, Balog Zoltán bízták meg. Nekik kell a főpolgármesterrel együttműködve – a Budapesti Történeti Múzeum koordinációjával – felkutatniuk:

1. a budavári Királyi Palota fénykorát jelentő, a II. világháborúig fennálló Hauszmann-féle állapot átfogó, hiteles rekonstrukciója érdekében a fennmaradt egykorú, illetve a II. világháború utáni átépítéshez kötődő szöveges és képi forrásokat (tervek, fotók, iratok, képzőművészeti ábrázolások, fényképek, publikációk, kéziratok, hagyatékok),

2. a vélhetően a budavári Királyi Palotából származó bútor- és műtárgyállományt, valamint egyéb tárgyakat az Országgyűlés épületében és hivatalainak épületeiben, a kormányzati szervek épületeiben, az egyéb államigazgatási szerveknél, az állami és önkormányzati intézményekben (elsősorban a közgyűjteményekben), a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő ingatlanokban és Magyarország külképviseleti ingatlanaiban.

A minisztereknek ezzel legkésőbb 2016. szeptember 30-ig kell végezniük. Feltételezhetően a munka eredményeként fogják berendezni a budavári palotát – írja a napi.hu emlékeztetve rá, hogy a budai Vár rekonstrukciójára 2016 végéig 7,9 milliárdot szánnak, és további 1,5 milliárdból újul meg a Karmelita kolostor épülete, ahová a miniszterelnök és hivatala költözik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik