Belföld

Milliárdos kártérítést kell fizetnünk az egyházügyi törvény miatt

penz-(210x140).jpg (Array)
penz-(210x140).jpg (Array)

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott: súlyos jogsértést követett el az állam.

Több milliárd forintos kártérítést kell fizetnie a magyar államnak, mert az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint jogsértést követett el egyes magyar egyházakkal szemben – írja a HVG.hu.

Kilenc egyház perelt az új egyházügyi törvény miatt. Az európai bíróság tavaly szeptemberben hozott ítéletet az ügyben, amelyben hat hónapot adott a magyar kormánynak, hogy az érintett egyházakkal megegyezzen. A tárgyalások viszont nem az elvárható módon alakultak, a kormány által felajánlott kártérítés pedig meg sem közelítette az egyházak kárigényét.

Így a kártérítés összegét végül az Emberi Jogok Európai Bírósága határozza meg, a kifizetést nem tagadhatja meg a magyar állam. Ha a bíróság elfogadja az egyházak követeléseit, milliárdos összeget kell a költségvetésből kifizetni.

Az egyházakat képviselő TASZ arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar állam „kizárólag magának köszönheti”, hogy kártérítésre kötleezték. Az egyházügyi törvényt el sem kellett volna fogadni, a 2011-es jogszabállyal a parlament számos egyházat önkényesen megfosztott jogállásától, korlátozta az egyesülési és vallásszabadságot. A jogsértést az Alkotmánybíróság is megállapította, erre azonban a kormány nem a törvények megváltoztatásával válaszolt, hanem átírta az Alaptörvényt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik