Belföld

Jön a magyar-kínai atom

plutónium (Array)
plutónium (Array)

Közös oktatási, ismeretterjesztési és kutatás-fejlesztési tevékenységről állapodott meg Seszták miniszter és a Kínai Népköztársaság Nemzeti Energia Hivatalának vezetője.

Együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá Budapesten kedden Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Nur Bekri, a Kínai Népköztársaság Nemzeti Energia Hivatalának vezetője.

A megállapodás lehetőséget biztosít az atomenergia békés célú felhasználása területén tevékenykedő oktatók, kitatók és szakemberek elméleti és gyakorlati felkészítésére, módszertan kidolgozására, az atomerőművek tervezése, építése, üzemeltetése és karbantartása terén szerzett tapasztalatok átadására, a hulladékkezelés terén történő együttműködésre, valamint az atomenergiával kapcsolatos társadalmi tudatosság és elfogadottság erősítésére – közölte a minisztérium.

Seszták Miklós kiemelte: Magyarország üdvözli a Kína által tett lépéseket az atomenergia-felhasználás irányába, amely jelentős mértékben hozzájárul a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Felidézte, hogy 2013-ban már kötöttünk hasonló megállapodást Vietnámmal is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik