Belföld

Kónya Imre: A rendszerváltás megtörtént

Ez nem is annyira meglepő kijelentés az egykori MDF-es belügyminisztertől.

Magyarországon a szabad parlamenti választást követően parlamentáris demokrácia és magántulajdonon alapuló piacgazdaság alakult ki, emellett megváltozott az ország politikai státusza a Varsói Szerződés megszűnésével és a szovjet csapatok kivonulásával – mondta Kónya Imre egykori MDF-es politikus az M1 adásában, arra a felvetésre, hogy sokan azt gondolják, valójában nem történ rendszerváltás.

Ugyanakkor hozzátette: az emberek azt hitték, ha itt is olyan rendszer lesz, mint Ausztriában, akkor úgy fognak élni, mint az ottani emberek. Antall József, az első szabadon választott kormány miniszterelnöke nem véletlenül nevezte kormányát „kamikázénak”: ő maga többször is mondta, hogy ez nem így lesz.

Kónya szerint a rendszerváltást megelőző, 1988 és 1990 közti időszak egészen ritka kegyelmi időszaka volt a magyar politikai életnek, mert mindenki a legjobbat adta magából. Elmondta: az Ellenzéki Kerekasztal üléseit vezetve olyan politikusokat ismert meg, akik pártállástól függetlenül keményen vitatkoztak, de készek voltak a megállapodásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik