Belföld

Esőben úszunk át a nyárba

fradi, sör (Array)
fradi, sör (Array)

Van esernyője? Vegyen mellé esőkabátot is. Meg gumicsizmát. Időjárás.

Ha ön tápos belvárosi napimádó, s még egy csoffadt kis csapadékkedvelő paradicsompalánta sincs a balkonján, nos, ez esetben szomorkodhat. Ellenben, ha ön mezőgazdasági nagyvállalkozó, az új állami földosztás (tartós földbérlet) kedvezményezettje, de minimum kültelki sorház füves kiskerttel vert/áldott tulajdonosa, örülhet.

Ugyanis jó ideig nem kell locsolni!

A gyöp már most olyan zöld, hogy munkahelyükért aggódó, amúgy is rezsicsökkentés sújtotta vízművesek zokognak minden sarkon, a már emlegetett bogyós zöldségféle pár nap alatt cserjévé terebélyesedett, fenyők friss hajtásaitól repes a szív, a petúnia a plasztikcserépben, hát, az elmondhatatlan.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat még tegnap azt mondta, hogy: „Az Adria fölötti középponttal rendelkező magassági hidegörvény előoldalán több hullámban továbbra is nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. A ciklon lassan öregszik, így felhőzete az előző időszakhoz képest már kevésbé lesz (tartósan) zárt, így a Kárpát-medence nyugati és középső részén is valószínű több-kevesebb napsütés lesz. A jelenlegi számítások szerint a jövő hét közepétől szárazabbra fordul az idő, és akkor az ország legnagyobb részén már nem várható jelentős csapadék.”

Nézzük milliméterben is. „Májusban az országos átlagos (1981-2010) csapadékmennyiség 64 mm körül alakul, az elmúlt napokban helyenként (például a Dunántúl nyugati felén) ezt meghaladó csapadékösszegek is előfordultak (Gór 96, Babócsa, Murakeresztúr 90 mm). Az elmúlt 3 nap csapadékösszege országos átlagban (szombat 11-ig) 29 mm közelében volt. A következő napokban még további jelentős mennyiségű eső várható.”

Jelentős mennyiségű! Hát ezért írtuk odafönt azt az esőkabátot gumicsizmával.

Vessünk egy pillantás a középtávúra is.

Bigfoot

A köpönyegen a jövő hét közepéig több-kevesebb esőt jósolnak, aztán pár nap sütkérezés jön, ám június első napjától ismét csapadék. A „hőmérséklet csúcsértéke” ma még 24 fok, ez szerdára 18 fokra zuhan, aztán tyúklépésben föl 26-27 fokig, vagyis június elején dunsztolódunk. (Kiskertészeknek: lehet bekeverni a gombás fertőzések elleni szereket, ha a szőlőt jobban szeretjük, mint Földanyát, akkora ökológiai lábnyomot hagyunk, hogy a Fundazol adja a másikat.)

A szélről is ejtsünk szót, hiszen ő is tényező. Az előttünk álló két hétben szellő simogat, kivéve a közeli keddet, mikor is a légmozgás lehagyja az összes villamospótló buszt: 40 kilométer/órás lökésekre számíthatunk, s még a szerda is szeles lesz a maga 35 kilométer/órájával.

A migrénesek ma kotorászhatnak Quarelin után, de tán elég a fél tabletta, ugyanis szerény kettős fronthatás igyekszik tönkre tenni a pihenést. Az allergiások viszont áldhatják az esőt, ugyanis a pollenvész „közepes”, sőt a fővárosban, valamint északon „enyhe” minősítést kapott.

Ha ezekben a percekben vetnek egy pillantást a csapadékradarra (reggel 8 óra), akkor csupán északi határunkon túl, a festői Szlovákiában, Sahy fölött turbulál a kék a zölddel.

És ha már zöld

Szerdán, a kupadöntőn nagyjából az első tíz sor ázott bőrig, onnantól fölfelé, úgy a tizenhatodikig csökkenő mértékben kaptak a jóból a derék szurkolók. Hogy ez most hogy jön ide, a zöldön meg azon túl, hogy kit érdekel a kétoldali tüdőgyulladás, amikor a csapat négynullra lépi le a Vidit? Hát úgy, hogy ma este fél héttől a Fradi a Honvédot fogadja az Üllői úton. A hét közbenihez hasonló felhőszakadás aligha lesz, de inkább föntre vegyen zsugát, aki még nem tette.

Jó szurkolást az időjáráshoz is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik