Belföld

Veszélyes ivászatok a tiniknél

fiatalok (Array)
fiatalok (Array)

A 4-5 ezrelékes véralkoholszint a gyerekeknél sem ritka, ez már súlyos alkoholmérgezés. Magyarországon 13-14 évesek már kerülnek kórházba mértéktelen alkoholfogyasztás miatt - mondta a hirado.hu-nak nyilatkozó toxikológus.

Riasztóan megnőtt a veszélyes nagy ivászatok gyakorisága a fiatalok körében, a fogyasztás arányát és mennyiségét tekintve egyaránt. A gyerekek egyre fiatalabb korban ismerkednek meg az italozással – derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) friss jelentéséből.

Elek István toxikológus a hirado.hu-nak elmondta, Magyarországon a 13-14 évesek korosztályánál már nem ritka, hogy mértéktelen alkoholfogyasztás miatt kerül valaki kórházba. A Péterfy Sándor Utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezető főorvosa felhívta rá a figyelmet, hogy míg a jelenlegi 40-50 évesek 15-16 évesen kerültek először kapcsolatba az alkohollal, addig ma már ez két évvel korábban bekövetkezik.

Nagy mennyiségű alkohol hirtelen elfogyasztását, az ilyen vedelést szakműszóval binge-drinkingnek hívják. Funk Sándor addiktológus szerint úgy tekinthető, ezzel megjelent a “nagy kockázatú” ivás, vagyis az alkohol használata drogként. Az OECD jelentése szerint az elmúlt húsz évben Kanadában, Németországban és Olaszországban is gyakoribbá váltak a rendszeres nagy ivászatok, ez heti egyszeri alkalommal öt vagy több italadag gyors egymásutáni ledöntését jelenti. Baj akkor van, ha a fiatal nem tud lejönni az alkoholról, vagyis függőbeteggé válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik