szen-monoxid-riaszto(210x140).jpg (Array)
Belföld

Szén-monoxid: ha nem fűtünk, akkor sem vagyunk biztonságban

A fűtési szezon már hetekkel ezelőtt véget ért, mégsem telik el úgy egy nap, hogy ne következne be szén-monoxid-mérgezés.

A Katasztrófavédelem közleménye szerint a tűzoltókat idén eddig összesen 203 alkalommal riasztották a mérgező gáz miatt. Idén 186 személy szenvedett kisebb-nagyobb fokú szén-monoxid-mérgezést, két emberen pedig már nem lehetett segíteni. A napokban több olyan esethez is riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, ahol igen magas koncentrációban volt jelen a csendes gyilkosnak is nevezett mérgező gáz.

A statisztikák szerint a szén-monoxid-mérgezéses esetek 41 százaléka a fürdőszobában történik, hiszen az ott üzemelő fűtőkészülékek, kombi gázkészülékek, illetve átfolyós rendszerű vízmelegítők a mérgező gáz forrásai. A napokban rendkívül magas, 1000 ppm feletti szén-monoxid-szintet mértek a tűzoltók egy budapesti lakásban, ahol a mérgező gáz még a következő emeleten lévő lakásba is átszivárgott.

A fürdőszobák átlagos alapterülete kicsi, mindössze 6- 10 négyzetméter, légterük pedig 17-27 köbméter. Egy olyan fürdőszobában ahol átfolyós vízmelegítő, vagy kombi kazán működik és nincs megfelelő szellőzés, akár tizenöt perc alatt is létrejöhet a halálos gázkoncentráció. Az üzemelő gázkészülékre jelentős hatással vannak a lakásban működő konyhai, vagy mellékhelyiségekbe helyezett elszívók. Ha ezek egyszerre működnek a gázkészülékkel, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a gázkészülékbe visszaáramlik az égéstermék és szén-monoxid keletkezik.

Mit tehetünk?

Amennyiben lehetséges, kerülje el a tüzelő-, fűtő- és főzőberendezések és elszívók párhuzamos használatát. A beépített, jól szigetelő nyílászárókat csak résszellőzőkkel szabad beépíteni, ezek kialakítását illetve a gázzal működő készülékek beszerelését és megfelelő időközönkénti karbantartását szakemberre kell bízni. Fontos tudni: a készülékek belsején szennyeződés rakódhat le, ami gátolja a tökéletes égést és fokozza a mérgező gáz kialakulásának veszélyét.

Javasolt minden olyan szobába megfelelő minőségű szén-monoxid-érzékelőt tenni, ahol nyílt lánggal égő berendezés működik. Egy megfelelő szén-monoxid-érzékelő életet menthet, hiszen időben jelzi, hogy a halálos gáz felgyülemlett. 2015-ben a mérgező gázzal kapcsolatos esetek több mint felénél volt ilyen érzékelő, ami a gáz csekély jelenléténél is jelezett, ezáltal emberek menekültek meg a mérgezéstől.

Baj esetén azonnal hívja a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Ajánlott videó