Belföld

LMP: Bitay hazudott Kishantosról, nem illő státuszban maradnia

A párt lemondásra szólítja fel dr. Bitay Márton Örs államtitkárt, mivel bíróság is kimondta: hazudott Kishantossal kapcsolatban.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, két hete a Vidékfejlesztési Minisztérium jogerősen pert vesztett a Kishantosi Nonprofit Kft-vel szemben, mert megsértette annak jó hírnevét. Az LMP szombaton kiadott közleménye szerint “a biogazdaság elleni kormányzati bosszúhadjáratban főszerepet vállaló dr. Bitay Márton Örs államtitkár azonban még mindig nem vonta le a következtetést.” A párt két hétig várt – ahogyan ők fogalmaznak – abban bízva, hogy “vagy az államtitkár, vagy gazdái lesznek annyi józan belátással: ha valakiről kimondja a bíróság, hogy hazudott, és saját politikai céljai miatt megtévesztette a közvéleményt, akkor nem nagyon illő vezető kormánytisztviselői státusban maradnia.”

21 év vegyszermentes gazzdálkodása veszett oda

Emlékeztetnek: a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy az egykori Vidékfejlesztési Minisztérium állításával szemben Kishantos nem maradt el a bérleti díj fizetésével, nem károsította meg a magyar államot és nem vállalt olyan fejlesztéseket, amelyeket nem hajtott végre.

“A Fidesz-kormány bosszúállása eredményeképpen azonban mégis kárba veszett 21 év vegyszermentes gazdálkodása és egy eszme, amit képviseltek” – írják, hozzátéve: a biogazdaság földhasználati szerződése 2013-ban járt le, amikor a “korrupcióra lehetőséget hagyó földpályázati rendszerben” az összes addig használt földjét elvesztette.

Az LMP úgy látja: a kormány vidékpolitikájáról sokat elárul az, hogy Kishantos szomszédjában 8000 hektárnyi állami földön gazdálkodik a Zászlós Tibor agrárkamarai vezető által irányított agrárcég, az állam mégis a 452 hektárnyi biogazdaság ellehetetlenítésével akarta termőföldhöz juttatni a helyi gazdálkodókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik