Belföld

Minden párt mást gondol a rendszerváltásról

politikusi vita (Array)
politikusi vita (Array)

Négy politikus leült vitázni arról, hogy hova jutottunk az elmúlt 25 évben.

Hibái ellenére is alapvetően jónak nevezték a rendszerváltást az Újratervezés című konferencián részt vevő politikusok. A Fidesz, a Jobbik, az LMP és az Együtt képviselői ugyanakkor teljesen eltérő véleményen voltak a rendszerváltást követő irányok helyességéről. A rendezvényt az Együtt és a Váradi András Alapítvány szervezte.

Hol siklott félre?

A politikusi kerekasztal-beszélgetésen Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke azt mondta: a rendszerváltás vitán felül az egyetlen pozitív a huszadik századi politikai fordulatok közül, mert még akkor is elhozta az embereknek a szabadságot, ha az életszínvonal és a társadalmi igazságosság területén hagyott adósságot.

Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke szerint a rendszerváltozás az elmúlt ezer év egyik legfontosabb magyarországi változása volt, a magyar modell azonban a Fidesz mostani kormányzásával zsákutcába jutott: folyamatosan csorbulnak a korábban tárgyalásos úton kivívott liberális demokrácia erényei. Ennek visszafordításához több szabadságra, nagyobb versenyre és több, Brüsszelnek átadott szuverenitásra van szükség – mondta az MTI tudósítása szerint Szigetvári.

Schiffer András, az LMP társelnöke úgy fogalmazott: a rendszerváltás egyértelműen demokráciát hozott, de az emberek nem tudták megélni ezt a szabadságot, mert a kormányok mindig növelték az ország külső kitettségét. A rendszerváltás iránya a kezdetektől rossz volt, mert a kabinetek ahelyett, hogy a helyi gazdaságra és kisvállalkozásokra alapozták volna a munkaerőpiacot, folyamatosan a multinacionális cégek kegyeit keresték. Schiffer szerint a bajokat nem szakpolitikák fejlesztésével, hanem a teljes gazdasági rendszer átalakításával lehet orvosolni.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője egyetértett azzal, hogy a rendszerváltás fontos lépés volt a szabadságjogok szempontjából, de szerinte egzisztenciális és morális romlást is hozott. A privatizáció merénylet volt Magyarország egésze ellen – mondta, hozzátéve, hogy az azóta hatalmon lévők nemhogy elszámoltatták volna a korábbi rendszer bűnöseit, de tovább mélyítették a rendszerváltás hibáit.

Szélsőjobb

Gulyás elmondta: bízik benne, hogy csak egyszeri fellángolás volt a Jobbik tapolcai sikere és hozzátette: a szélsőjobboldali pártok mindig a szocialista kormányok után erősödtek meg és általában ugyanabból a táborból szereztek szavazókat.

Szigetvári szerint a Jobbik javaslatai egy szegényebb, leszakadó országot eredményeznének. Szerinte ezért a Fidesznek is szégyene, hogy a két párt közti vonal szinte láthatatlan.

Schiffer ugyanakkor megjegyezte, hogy a szélsőségek előretörése nem magyar jelenség, hanem Európa-szerte megfigyelhető.

Mirkóczki közölte: a Jobbik az elmúlt 25 év sikertelen kormányzati munkája miatt lehet sikeres és azért, mert a társadalmi egyenlőtlenség csökkentése érdekében visszaadnák a magyaroknak a magyar gazdaságot.

Felzárkóztatás

Szóba került a cigányság társadalmi felzárkóztatása is: ebben Gulyás szerint kizárólag 2010 után történtek hatékony lépések. Ebben kulcsfontosságú a közmunka – mondta a fideszes politikus, aki szerint ez a Fidesz-kormány egyik legjobb döntése volt, hiszen így 420 ezerrel többen dolgozhatnak.

Schiffer a rendszerváltás utáni véleményformáló értelmiség tévedésének nevezte, hogy egyszerre sürgetett egy társadalmi elnyomáson alapuló gazdasági rendszert, valamint a cigányság felzárkóztatásának állami támogatását.

Szigetvári szerint a közmunka csak konzerválja a szegénységet, emellett a Fidesz és a Jobbik nagy hibájának nevezte, hogy bizonyos társadalmi és etnikai csoportokat kitagadnak nemzetfelfogásukból. A kirekesztésre példaként említette, hogy Ózd jobbikos polgármestere árpádsávosra festette hivatala folyosóját, amivel szerinte sokakban félelmet kelt.

Mirkóczki úgy vélte, a probléma nem ez, hanem a munkanélküliség, majd hozzátette: a hallgatóságot az sem zavarná szerinte, ha az ottani folyosó szivárványszínűre lenne festve. Erre nagy felzúdulás volt a válasz a közönségből, mire a jobbikos politikus hozzátette: nem volt áthallás a hasonlatában, mondhatott volna focicsapatokra gondolva akár kék-fehéret vagy piros-feketét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik