Belföld

A hosszú hétvégét is hazavágja az eső

Vihar Budapesten (Array)
Vihar Budapesten (Array)

Míg korábban csak három megyében volt másodfokú figyelmeztetés, délelőtt már ötben emelték narancssárgára a veszélyjelzés szintjét, emellett nyolc megyében elsőfokú a meteorológiai vészhelyzet.

Pénteken késő délután dél felől érkező zivatarrendszer várható helyenként akár 70-90 km/h-s szélrohammal, nagyobb méretű jéggel és rövid idő alatt 30-50 mm csapadékkal is. Másutt legfeljebb beágyazott zivatar fordulhat elő, heves kísérőjelenségek nélkül – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéséből.

Az előttünk álló hosszú hétvégén hazánk időjárását egy helyzetét alig változtató, és csak lassan gyengülő frontálzóna alakítja. Sok felhőre, gyakori csapadékra kell számítani. Nyugaton az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő várható (az év ezen időszakában az átlagos maximum-hőmérséklet Magyarországon 21-22 °C körül alakul), keleten átlagos közeli vagy kevéssel afeletti értékeket mérhetünk.

 
Fotó: MTI /  Kovács Tamás

Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de keleten rövidebb időre kisüthet a nap is. Sokfelé lesz eső, zápor; zivatarok főként a Dunától keletre bárhol kialakulhatnak, de legnagyobb eséllyel a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön. A zivatarokat felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetik. A Dél-Dunántúlon területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék várható. Az északias szél átmenetileg több helyen megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határ közelében viharossá fokozódhat. A hőmérséklet csúcsértéke nyugat-keleti eloszlásban többnyire 11 és 20 fok között alakul, de délkeleten, keleten 20 és 24 fok között valószínű. Késő estére 10 és 16 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton túlnyomóan borult időre számíthatunk, majd délután az Alföldön csökken a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar, a legtöbb csapadék a Dunántúlon valószínű. A Nyugat-Dunántúlon az északi szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik, másutt időnként megélénkülő északkeleti, majd változó irányú szél várható. A zivatarokat viharos széllökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 18 és 24 fok között várható, de a Nyugat-Dunántúlon ennél több fokkal hűvösebb lesz, az Alföld északi részén viszont 25, 26 fok is lehet.

Vasárnap a Dunántúlon nagyrészt erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, másutt a gyakran erősen felhős ég mellett hosszabb időszakokra is kisüthet a nap. Sokfelé várható eső, zápor, elszórtan zivatar is kialakulhat. Az északias szél a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet nyugat-keleti eloszlásban 15 és 25 fok között várható.

Hétfőn gyakran lesz erősen felhős az ég, többnyire csak rövid napos időszakok várhatók. Keleten többfelé, nyugaton szórványosan valószínű eső, zápor, helyenként zivatar is kialakulhat. Legtöbb csapadék a Tiszántúlon valószínű. Az északnyugati, északi szél néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 23 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik