Belföld

Orbán és a cigány lova

orbán, cameron (Array)
orbán, cameron (Array)

„Nem vak az a ló”. Ezzel a címmel közli írását a HVG, amely szerint a magyar kormányfő brit kollégájától merít bátorságot

„Vigyázó szemetek Londonra vessétek!” – a HVG szerint ez az új irány a Fideszben. Orbán Viktor az utóbbi időben többször is utalt rá, hogy harcostársként tekint a „bátor” brit kormányfőre. A magyar kormányfő ugyanis árgus szemekkel figyeli, mire megy Cameron az uniós döntéshozókkal.

A brit kormányfő európai különállása azt érzetet kelthette Orbánban, hogy nincs egyedül a nemzetközi porondon, van hova csatlakoznia az EU-val folytatott harcai idején. Cameron ugyanis nem elhagyni szeretné az uniót, hanem szabad kezet, nagyobb szuverenitást akar abban, mit és hogyan fogad el Brüsszeltől.

A HVG úgy fogalmaz, „Orbánnak kürtszó lesz”, ha az EU enged, Magyarország hasonló stratégiát követve növelné mozgásterét, még ha súlya nem is mérhető a britekhez. A hetilap szerint a magyar miniszterelnök a halálbüntetéssel és a menekültüggyel csak tesztelte Brüsszelt, valójában olyan szuverenitást akar, amelyben minél kevesebb kötelezettség nélkül részesülünk az unió összes áldásában.

A legfrissebb HVG-ben megjelenő  cikknek különös aktualitást ad, hogy Orbán Viktor csütörtökön Rigába utazik, ahol részt vesz az Európai Unió Keleti Partnerség csúcstalálkozóján, amelynek keretében pénteken délelőtt külön tárgyal David Cameron brit miniszterelnökkel.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik