Belföld

Nagyon kiakadt a kormány Gyurcsány cégének megbízásán

Csepreghy Nándor szerint az Európai Bizottság magyarázkodik és bizonygat. Még nem tudják, mit lépnek, ha az Altus – megbízásával összefüggésben – dokumentumokat kér a kormánytól.

Csepreghy Nándor szerint az Európai Bizottság lényegében magyarázkodik az „Altus-ügyben” – ezt a Napi Gazdaságnak mondta a helyettes államtitkár.

A Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökhöz köthető cég egy nemzetközi konzorcium élén nyert el megbízást az EB illetékes főigazgatóságától, tanulmányok készítésére. A helyettes államtitkár szerint felmerül annak a gyanúja, hogy pártfinanszírozás áll a megbízás mögött.

Csepreghy közölte: még nem döntöttek arról, hogyan reagál majd a kormány, ha az Altus az Európai Bizottság képviseletében dokumentumokat kér tőlük. A politikus szerint az Európai Bizottság „lényegében magyarázkodik”, „bizonygatja”, hogy nyílt és szabályos, mindenféle hátsó szándéktól mentes volt az Altus kiválasztása. Furcsának és elfogadhatatlannak nevezte, hogy míg a bizottság a tagállamoktól jogosan azt várja, hogy a közbeszerzések során vizsgálják a pályázók hátterét, addig most bevallják, hogy ők semmilyen tulajdonosi összefonódást nem vizsgáltak az Altus esetében.

A Napi Gazdaság azt is felidézte, hogy Orbán Viktor kedden Strasbourgban botrányosnak nevezte az Altus megbízását. Szerinte „üzleti megbízatásnak álcázott formában uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártpolitikai célokra is használja ezeket a forrásokat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik