Belföld

Lázár János ezen a héten is kapott két céget

Lázár János (Array)
Lázár János (Array)

Az állami rezsiszolgáltató felett is a kancelláraminiszter gyakorol majd felügyeletet.

Az állami vagyongazdálkodás hatékonyságának növelésével indokolja a kormány, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez rendelné az Első Nemzeti Közműszolgáltató (ENKSZ), valamint a Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt. (KAF) feletti tulajdonosi jogokat – írja a Világgazdaság.

Az ENKSZ az állami közműcégeket fogja össze, míg a KAF dolga az okosmérők felszerelése: első körben a közepes üzleti fogyasztók mérőit teszik alkalmassá óránkénti online adatszolgáltatásra.

Könnyen lehet, hogy a Miniszterelnökségen belül viszont Németh Lászlónéhoz kerül a két társaság felgyelete: a volt nemzeti fejlesztési miniszter jelenleg pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárként az MFB és a Posta felügyeletét látja el. Az ENKSZ-nél pedig már megjelentek olyan szakemberek, akik korábban a Némethné által felügyelt MVM-nél dolgoznak. Ellene szól viszont, hogy Simicska Lajoshoz közel állónak tartják.

Egy másik törvénymódosítással lehetővé tennék azt is, hogy az állami cégek ingatlanokat vagy más vagyonelemeket adhassanak át egymás között. Az indoklás szerint így jobban lehetne hasznosítani az állami ingatlanokat és az is lehetővé válna, hogy olyan cégekbe tegyenek át állami tulajdonú épületeket, amelyekben nem az állami vagyonkezelő gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A törvénymódosításnak köszönhetően valószínűleg leginkább az új energetikai cégek juthatnak majd ingatlanokhoz.

Arról is született törvényjavaslat, hogy az állami vagyonnál elektronikus árverési rendszert vezetnek be, az állam ugyanis nagy mennyiségű ingósághoz jut hagyatékokból – ha valakinek nincs örököse, mindene az államra száll. Ezek a tárgyak azonban leginkább csak állnak a raktárakban, az elmúlt három évben összesen hatmillió forintra tettek szert a hasznosításból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik