Belföld

„Ha Orbán tudná, hogy mi folyik, biztosan rendet tenne”

Orbán Viktor Baján (Array)
Orbán Viktor Baján (Array)

A Fidesz alsóbb szintjein egyre nagyobb az elégedetlenség, de még kitartanak a miniszterelnök mellett.

Keserűség és rosszkedv lett úrrá a Fidesz alsóbb szintjein: a tagok és a szimpatizánsok harácsolásról, arroganciáról, karrierista pártvezetőkről beszélnek. A morgolódás ellenére a tagság bízik Orbán Viktorban: egy észak-alföldi város fideszes alpolgármestere arról beszélt a HVG.hu-nak, hogy azzal mennek oda hozzá az emberek, hogy „ha Orbán Viktorhoz eljutna, mi zajlik az országban, azonnal rendet tenne”. „Amíg a miniszterelnök Brüsszelben küzd a magyarok szabadságáért, addig bizalmasai itthon lopnak” – ilyen véleményt is lehet hallani.

A portál a Fidesz több önkormányzati politikusát is megkérdezte, hogy mi a véleményük a kormányzat munkájáról, az időközi választási eredményekről, a népszerűség-csökkenésről. A megkérdezettek azt kérték, se a nevük, se a településük neve ne jelenjen meg, nem akarnak konfrontálódni a pártvezetéssel. Reménykednek benne, hogy a párt a 2018-as választásokig visszanyeri erejét, de elégedetlenek, úgy érzik, ők tartják a hátukat a kormány hibáiért.

Többek szerint rossz döntés volt, hogy választani kellett aközött, hogy az önkormányzatokban vagy az Országgyűlésben akarnak politizálni. Az októberi önkormányzati választás óta a helyiek így elvesztették a kapcsolatukat a pártvezetéssel: őket sem tájékoztatják és „föntre” sem jutnak el a helyi problémák.

A Fidesz középkáderei legfeljebb a sajtóból értesülnek a döntésekről, de az Orbán-Simicska háború óta a Magyar Nemzetből és a Hír TV-ből is „csak a kritika jön”. Mivel nem jön információ, egyre vadabb összeesküvés-elméletek terjednek arról, hogy mi zajlik a Fideszben, mi történt Orbánnal.

Egy dunántúli politikus elmondta: még a tapolcai választás előtt rávették a Fidesz egyik tanácsadóját, hogy üljön be egy lakossági fórumra. A közönség főleg Fidesz-szimpatizáns nyugdíjasokból állt, de ők is szétszedték az előadót: miért heccelik az embereket a netadóval, miért kell egy újabb győztes választás után harcolni, miért kell megint megszeretni az oroszokat, kik a Fidesz körüli üzletemberek – ilyen kérdések kerültek szóba.

A tagság azonban továbbra sem hajlandó elhinni, hogy Orbánnal lenne baj, inkább Lázár Jánost és Rogán Antalt hibáztatják, őket tartják „Orbán rossz szellemének”. Ugyanakkor a középvezetők, ha óvatosan is, de már arról beszélnek, hogy történhetett valami a miniszterelnökkel, elfáradt, vagy nem bírja a kritikát, nem képes korrigálni. Azon pedig felháborodtak, amikor Orbán a februári évértékelőn arról beszélt, hogy a párt középvezetői, tagjai nem dolgoznak eleget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik