Belföld

Bevándorlás: Giró-Szász cáfolta a Helsinki Bizottságot

Giró-Szász András (Array)
Giró-Szász András (Array)

A Miniszterelnökség szerint tavaly a menedékkérők egyötöde érkezett Magyarországra olyan térségből, melyet háború sújtott.

„A Helsinki Bizottság a médiában megjelent téves adataival ellentétben, a tavalyi évben a menedékkérők 4/5-e, azaz 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt”- közölte az atv.hu-val Giró-Szász András.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár elmondta, idén májusig a több, mint 43 ezer menedékkérő bőven több, mint fele koszovói állampolgár. „Márpedig Koszovóban jelenleg nincs háború. A hivatalos adatok tehát cáfolják a Helsinki Bizottság azon állítását, miszerint a menedékjogi kérelmezők “háromnegyede” háborús konfliktus elől menekül”- nyilatkozta Giró-Szász, aki hozzátette: a politikai menekülteket Magyarország mindig is befogadta a nemzetközi egyezményeknek megfelelően és a jövőben is befogadja.

„Az illegális bevándorlók többsége azonban nem politikai menekült, hanem gazdasági, megélhetési bevándorló. Őket nem kívánjuk befogadni. Ezzel nem vagyunk egyedül Európában, számtalan közép-európai ország után tegnap épp a Francois Hollande francia köztársasági elnök nyilvánította ki, hogy Franciaország sem kér a gazdasági bevándorlókból”- közölte az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik