Belföld

Viharfigyelmeztetés adtak ki az egész országra

viharfelhők (Array)
viharfelhők (Array)

Az ország kilenc megyéjében másodfokú, a többi tízben elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben a heves zivatarok és a felhőszakadás miatt.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzés szerint az ország középső megyéiben narancssárga, másodfokú, a keleti és a nyugati széleken elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki.

Mint írják a reggeli és délelőtti órákban még néhol kialakulhat zivatar, majd átmeneti szünet után késő délutántól kiemelten a középső országrészben (legkisebb valószínséggel a keleti területeket érintve) várható kiterjedt zivatartevékenység. Heves és intenzív zivatarokra is számítani kell, amelyet károkozó jég (2-5 cm átmérő), szélvihar (70-80 km/h) és felhőszakadás kísérhet.

Szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagyobb részén még 30 fok körül, a Nyugat-, Északnyugat-Dunántúlon 21, 25 fok között alakul, de az északnyugati határvidéken kevéssel 20 fok alatt is maradhat. Késő estére északnyugaton 13, 14, délkeleten 23, 24 fok köré csökken a hőmérséklet.

Csütörtökön a keleti országrészre adtak ki másodfokú figyelmeztető előrejelzést a heves zivatarok és a felhőszakadás miatt. Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, a Tiszántúlon süthet ki hosszabb időre a nap. Többfelé várható zápor, zivatar, nyugaton csendes eső is. Jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A Dunántúlon az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, másutt időnként megélénkül a változó irányú szél. Zivatar idején viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugatról kelet felé haladva egyre magasabban alakul; 14 és 28 fok között változik.

Pénteken nagyrészt erősen felhős vagy borult idő várható, napközben a középső területeken szakadozhat fel átmenetileg kissé a felhőzet. Sokfelé kell esőre, záporra számítani, főként keleten zivatar is kialakul. Jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, zivatar idején viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 16 és 22, keleten 23 és 26 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik