Belföld

Totálkárosra törhették a magyar vadászgépet

gripen baleset (Array)
gripen baleset (Array)

A pilóták szerencsére túlélték a balesetet, a fekete dobozok is épen előkerültek, így ki lehet vizsgálni, hogy mi okozta a bajt. A kérdés, hogy ki viseli a kárt.

Biztos, hogy totálkáros a Csehországban kedden összetört magyar Gripen, de nem tudni, ki állja majd a számlát – írja a Népszabadság.

Murguly Gusztáv nyugállományú Gripen-pilóta kedd este azt mondta: fékhiba miatt következhetett be a vadászgép balesete. A kétfős személyzet egyik tagja egyébként sokáig repült MiG-21-esen, amellyel rendkívül nehéz volt leszállni, sokan emiatt szinte elképzelhetetlennek tartják, hogy emberi tévedés vezetett volna a szovjet gépnél lényegesen jobban vezethető Gripen elvesztéséhez.

Akad olyan szakértő is, aki szerint abból származhatott műszaki hiba, hogy a leszálláskor a gépet a betonhoz csapták, és attól sérülhetett meg a fékrendszer valamelyik eleme. A pilóták ugyanakkor nem jelentettek üzemzavart, pedig a rendellenességekre a gép fedélzeti rendszerének figyelmeztetnie kellett volna.

Szerdán Csehországba érkezett egy nyolc főből álló magyar szakértői csapat is. A vizsgálat nem lesz túl nehéz, mert sértetlenül megmaradtak a fekete dobozok, amelyek a fedélzeti beszélgetést és a repülési adatokat őrzik. A roncsok hiánytalanul megvannak, a katapultáló pilóták pedig túlélték a balesetet, így ők is szolgálhatnak információkkal.

Egy cseh szakértő kedden még úgy vélte, hogy a Gripen javítható, a Népszabadság informátorai viszont kizártnak tartják, hogy a gazdaságos helyreállításra lenne lehetőség. A gép nem magyar tulajdon, csak tartós bérletbe vették, a szerződés ugyanakkor titkos – nem lehet tudni a balesetre vonatkozó kitételekről, de bizonyára meghatározták a gyártó kötelezettségeit, ha műszaki hiba miatt történik baj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik