Belföld

Százak kerülnek utcára a fővárosban

Márciusban véget ért a kilakoltatási moratórium, azóta adósságai miattszáznál is több budapesti család kerülhetett az utcára önkormányzati ingatlanokból – tudta meg az Origo.

Március végén újraindult a kilakoltatási gépezet. Az Origo utánajárt, hány budapesti család veszíthette el azóta az otthonát. A fővárosi kerületeknek kínos lehet a téma, ugyanis csak nyolcuk adott választ.

Trükközött a válaszadással Belváros-Lipótváros sajtóreferense, aki hangsúlyozta: csak a legvégső esetben költöztetik ki a bérlőket, de tényleges adatokat nem közölt, a portál ismételt kérésére sem.

A beérkezett válaszok és az oldal adatgyűjtése szerint március vége óta a kerületi és fővárosi tulajdonú lakásokból 45 családot vagy egyedi bérlőt lakoltattak ki, 56 bérlőnél pedig felfüggesztették vagy halasztották a kilakoltatást. 47 esetben pedig elkerülhetetlen a végrehajtás.

A legtöbb bérlőtől, 26 családtól a kőbányai önkormányzat vált meg a kilakoltatási moratórium vége óta, utánuk Angyalföld következik 10 kilakoltatott családdal. A XIII. kerületben 50-60 adósnak kell mennie lakásából, ez az önkormányzati bérlők alig 1 százalékát érinti, az angyalföldi önkormányzat pedig 320 milliós lakhatási támogatást és segélyt biztosít a rászoruló lakóknak.

A főváros 4 családot költöztetett ki, Ferencvárosban pedig a moratórium lejárta óta két lakást foglaltak vissza, 9 bérlőjük pedig már tudja, meddig kell elköltöznie. Zuglóban, Csepelen és Buda I., II. kerületében idén még egyetlen kilakoltatás sem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik