Belföld

Nyíregyháza: az ellenzék szerint a polgármesternek is tudnia kellett a helyi Quaestor-botrányról

csatornázás (Array)
csatornázás (Array)

A tagok által befizetett 300 millió forintot bukta el a csatornamű-társulat.

A fideszes polgármester bizalmi embere is részt vett azon a bizottsági ülésen, ahol elhangzott, hogy a nyíregyházi csatornamű-társulat 300 millió forintért vett Quaestor- és Hungária-értékpapírokat – írja a Népszabadság. Az ellenzék szerint ez azt bizonyítja, hogy nem igaz, hogy a befektetésről csak most értesült a városvezetés. A Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat a tagoktól beszedett érdekeltségi hozzájárulásokból vette a papírokat, a pénzhez most nem jutnak hozzá.

Lövei Csaba önkormányzati képviselő kifejtette: decemberben a társulat intézőbizottságának ülésén jelen volt a városháza egyik osztályvezetője, aki a városi szennyvízberuházás projektmenedzsere, egyben Kovács Ferenc polgármester egyik bizalmi embere. Lővei szerint a program projektmenedzsere, aki Mikó szerint részt vett a PIU-bizottság ülésein, nem más, mint Podlovics Roland, a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója, “akiről köztudott, hogy különösen jó és szoros kapcsolatban van Kovács Ferenccel”. „Ezek után hogyan lehet azt állítani, hogy Kovács Ferencnek eddig fogalma sem volt az egészről?” – kérdezte. Ráadásul az ülésről készült jegyzőkönyv is hónapok óta elérhető a társulat honlapján.

Az önkormányzat sajtószóvivője ugyanakkor azt mondta: a polgármester csak május 14-én tudta meg, hogy a társulat közel 300 millióval tartozik a városnak, amit nem tud kifizetni, mert kötvényekbe fektette, amelyek bebuktak. Hozzátette, hogy a társulat nem a város cége, nem rendelkezik felette a város semmilyen módon – a szennyvízberuházásban érintett lakosok hozták létre, a lakosok által megválasztott intéző bizottság irányítja és felügyeli. Azt is mondta, hogy a szennyvízprogram megvalósítása nincs veszélyben, a város képes finanszírozni, a 297 millió forintos tartozás viszont olyan súlyú kérdés, amivel a képviselő-testületnek kell foglalkoznia.

A Népszabadságtól átvett cikkünk megjelenése után Podlovics Roland, a Sóstó – Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója jelezte lapunknak, hogy az intézőbizottság tavaly decemberi ülésén, ahol Mikó Dániel beszámolt a befektetésekről, ő nem vett részt. Mint Podlovics lapunknak elmondta: “a jelenléti ív és a jegyzőkönyv tanúsága szerint sem én, sem a név szerint meg nem nevezett, de a cikkben titulusában megjelölt osztályvezető nem volt jelen”.

Podlovocs elmondta azt is: sem neki, sem más PIU-tagnak nem volt tudomása arról, hogy a társulat brókercégnél helyezett el pénzt. Ha tudtak volna erről, akkor márciusban, amikor a Quaestor ügye kirobbant, ezt nem hagyták volna szó nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik