Belföld

Morgósabb a magyar, ha kicsi

magasság (Array)
magasság (Array)

A magasabb elégedettebb – írja a Tárki, emlékeztetve rá, hogy a méret összefügg korral, iskolázottsággal.

A kutatók tanulmánya szerint Magyarországon a 18 év felettiek átlagos magassága 169,3 centiméter. A férfiak általában 13 centivel nagyobbak a nőknél (176/163). A magasság a kor előrehaladtával csökken. 

A Tárki “a társadalmi szelekció feltételezett hatásának” tartja (vagyis a szülők képzettsége gyerek magasságára is kihat), hogy az iskolai végzettséggel együtt növekszik az átlagos magasság is. Ez  különösen a férfiaknál igaz, ahol a szakmunkás végzettség felett ugrásszerűen emelkedik a testmagasság. A csak általános iskolát végzetteknél a diplomások 5-6 centiméterrel nagyobbak. 

“Az eredmények azt is mutatják, hogy a magasabb ember elégedettebb az életével.” Ez az összefüggés különösen erősen érvényesül a legmagasabbaknál. Közülük majdnem minden harmadik teljesen elégedett az eddigi életével. A Tárki szerint az elégedettség szélsőséges léte vagy hiánya egyaránt erősen jelen van a legalacsonyabb és a legmagasabb férfiak és nők körében .

A Tárki kutatásához érdemes hozzátenni az Ipsosét, amely szerint a gazdasági közhangulat Magyarországon ingadozik. Most a tizenkilencedikek vagyunk a 24-es elégedettségi listán. A magyarok gazdasági hangulatát a korábbi években az emelkedés jellemezte, de 2015 első harmadában nincsenek markáns és egy irányba mutató változások. 2012-ben még csak a magyarok 5 százaléka értékelte pozitívan az ország gazdasági teljesítményét, a következő esztendőben 11, tavaly 18 százalék. Idén nem érzékelhető további növekedés, az eredmények hullámzóak. Az első két hónapban 16-16 százalék szólt elismerően hazánk gazdasági állapotáról, ezt követően arányuk előbb csökkent (13 százalékra), majd növekedett (19 százalékra).

Az elégedettségi rangsorban az olaszok, franciák és spanyolok már korábban is mögöttünk voltak, tavaly már a dél-koreaiakat is megelőztük. Ezen országok polgárainak kicsit javult a véleményük, 10-14 százalékuk véli az ottani gazdaságot sikeresnek. Most a brazilok is mögénk kerültek. Náluk három éve még 55 százalék nyilatkozott kedvezően, de a folyamatos csökkenés után ma már csak 11 százalékuk. A felsorolt öt államot megelőzve, 24 országból a 19. helyen állunk.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik