Belföld

Kiadták a riasztást: nyakunkon a vihar

vihar budapesten (Array)
vihar budapesten (Array)

Az ország délnyugati részére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, és a figyelmeztető előrejelzésben is több megyére emelték a veszélyjelzés szintjét.

A meteorológiai szolgálat szerint több helyen várható intenzív zivatar, de csütörtökön nyugaton már stabilizálódik a légkör.

Míg szerda hajnalban még csak tíz megyére volt érvényben másodfokú figyelmeztetés, délelőtt már további három nyugati megyére is narancssárgára emelték a fokozatot, míg az ország többi részén elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

 

Szerdán délutántól a Dunántúlon és az Alföldön egyaránt várható zivatarok kipattanása, melyek délnyugat felől észak, északkelet felé helyeződnek át. A zivatarokat rövid idő alatt 20-30 mm-t meghaladó csapadék, jégeső és 60-80 km/h-t meghaladó széllökések kísérik. Helyenként heves zivatar is várható, 90 km/h-t meghaladó szélrohamokkal, nagy méretű jéggel és esetleg 50 mm-t is meghaladó csapadékkal. Heves zivatartevékenység egyik országrészben sem zárható ki, de legjobb eséllyel a középső térségeket (Dunántúl keleti része, Duna-Tisza-köze) emelhetjük ki.

Késő este és az éjszaka első felében még számítani lehet zivatartevékenységre, legjobb eséllyel a középső és északkeleti országrészben. Csütörtök hajnaltól délelőttig kisebb az esélye a zivataroknak.

Csütörtökön napközben a Dunántúlon már kisebb eséllyel fordul elő zivatar. Kiemelten az ország keleti harmadán ugyanakkor kedvezőek a feltételek heves zivatarok kialakulásához. A zivatarokhoz társulva továbbra is előfordulhat helyenként 80-90 km/h-t meghaladó szélroham, nagy méretű jég és rövid idő alatt 30-50 mm csapadék is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik