Belföld

Feladta a kormány az államadósság elleni harcot

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 05. 20. 20:31

Könnyebben férnek majd személyes adatainkhoz a hatóságok – derül ki a friss törvénytervezetből.

Már nem harcol a kormány az államadósság ellen – derül ki a 2016-os költségvetéshez benyújtott salátatörvényből. A HVG.hu emlékeztet: a Matolcsy György által kidolgozott szabály arra kötelezte a kormányt, hogy minden évben olyan költségvetést készítsen, amellyel jelentősen csökken az államadósság reálértéke. A jövőben ezt csak akkor kellene betartania a kormánykan, ha az infláció és a gazdasági növekedés is több, mint 3 százalék.

A törvényjavaslat betiltja a médiaügynökségeknek kifizetett bónuszt is. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a reklámidőt vásárló médiaügynökségek költéseik egy részét visszakapták a médiumoktól azért cserébe, hogy ott költötték el a pénzüket. A reklámszövetség azonban tiltakozik a lépés ellen: kiemelték, hogy Franciaországban és Romániában például, ahol szintén megvágták a bónuszokat, jelentős mértékben visszaesett a reklámköltés.

Segítenek pénzt mosni

A javaslat nagy kedvezményt tesz azoknak, akik nem tudnak elszámolni azzal, hogy honnan szerezték a pénzüket: kedvezőbb lesz a külföldről hazahozott adózatlan jövedelem felhasználása. Bármely banknál nyitható olyan számla, melyen, ha legalább ötmilliót elhelyeznek forintalapú állampapírban, az adóhatóság nem kérdezi meg, hogy honnan van a pénz. A most benyújtott változtatás szerint július elsejétől könnyebben felhasználhatóvá válnának a számlán elhelyezett pénzek, csökken az adófizetési kötelezettség is. Az ellenzék a konstrukciót állami pénzmosodaként emlegeti.

Tovább csúszik a „szociális temetés” bevezetése: a hozzátartozónak kellene végeznie a temetéssel kapcsolatos feladatokat, hogy cserébe az állam biztosítsa a helyet és a kellékeket. Most 2017. január elseje a hatályba lépés időpontja.

Könnyebben férnek majd hozzá a hatóságok a személyes adatainkhoz: eddig külön kellett igényelniük, ha szükségük volt rá, ezután viszont minden olyan adatot lekérhetnek a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, amelyet jogosultak kezelni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.