Belföld

Ma a nyakunkba szakadhat az ég

viharfelho(960x640).jpg (Array)
viharfelho(960x640).jpg (Array)

Másodfokú figyelmeztető előrejelzést is kiadtak a heves zivatar miatt, de felhőszakadás, jég és viharos szél is várható.

Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében a heves zivatar miatt másodfokú, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a felhőszakadás és a heves zivatarok miatt – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéséből.

Mint írják kedd délutántól, estétől elszórtan alakulhat ki zivatar, nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati, északnyugati felében, az Alföld déli, délkeleti felén és az Északi-középhegységben. Néhol heves zivatar is lehet, amelyet károkozó, 80-90 km/h-s szélroham nagyméretű jég és felhőszakadás kísérhet.

Napközben kezdetben mérsékelt lesz a légmozgás, napközben sokfelé megélénkül a déli, délnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Késő estére 15, 22 fokig hűl le a levegő.

Szerdán az ország nagy részén az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható, de északnyugaton tartósan felhős lehet az ég. Többfelé kell számítani záporra, zivatarra. A Dunántúlon napközben a szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, és többfelé megerősödik, míg másutt a déli, délkeleti szelet kísérhetik élénk széllökések. Zivatar idején a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 25, 30, a Dunántúl északi felén 20, 25 fok között várható, de az északnyugati határvidéken ennél hűvösebb valószínű.

Csütörtökön a Dunántúlon csak rövid napos időszakok lehetnek, másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. Sokfelé várható zápor, zivatar, nyugaton csendes eső is valószínű. Jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A Dunántúlon az északnyugati, északi szél többfelé megerősödik, másutt időnként megélénkül a változó irányú szél. Zivatar idején viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon 9, 13, másutt 13, 17 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugatról kelet felé haladva egyre magasabban alakul: a Nyugat-Dunántúlon 15, a Tiszántúlon 25 fok körül valószínű.

Pénteken nagyrészt erősen felhős idő várható, általában csak rövid időszakokra süt ki a nap, a Tiszántúlon lehet több a napsütés. Ismétlődő esőre, záporra kell számítani, főként keleten zivatar is kialakul. Jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Az északias szél többfelé megerősödik, zivatar idején viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a Dunántúlon 8, 12, másutt 12, 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugatról kelet felé haladva egyre magasabban alakul: a Nyugat-Dunántúlon 13, a Tiszántúlon 24 fok körül valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik