Belföld
azbeszt(960x640).jpg (Array)

Várpalota forrong az azbesztes hulladék miatt

Heves lakossági fórumot tartottak a városban, ahova a zagyvaszántói azbesztszemetet szállítanák. Hiába győzködte több hivatalnok a lakosokat, nem nyugodtak meg, félnek a sok veszélyes hulladéktól.

A várpalotaiak nem kérnek a zagyvaszántói azbeszttartalmú veszélyes hulladékból – hangoztatta mintegy 300 várpalotai lakos hétfőn az önkormányzat által összehívott fórumon. A rendezvényen Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a múlt héten Inotán tartott fórumon az ott lakók azt kérték, függesszék fel a hulladékszállítást, és sikerült megállapodni arról, hogy a hét első felében nem szállítanak veszélyes anyagot a Veszprém megyei városba.

Arról is biztosította a várpalotaiakat, hogy a fórumon kialakított véleményt fogja képviselni. Azért fog dolgozni, hogy ne náluk helyezzék el az veszélyes hulladékot. V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az azbeszt belégzés útján rostszálaival okozhat megbetegedéseket, földben nem bomlik le, tehát a vizeket nem szennyezi, ártalmatlanítása pedig olyan technológiával zajlik, ami a levegőben való megjelenését akadályozza meg.

 

Elmondta, a helyszínen nézte meg, hogy a tárolót “valóban úgy alakították-e ki, ahogy az engedély szól”, illetve “a technológiát követve képes-e helyet adni ennek az anyagnak”. Az államtitkár a település háztetőire utalva azt mondta, Várpalota az egyik “legpalásabb” város, mégsem látott tiltakozó táblát a házak előtt az azbeszttartalmú palák ellen.

Jogilag minden kóser

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott elmondta, hatáskörük kizárólag a közbeszerzés alapján kötött szerződésre irányul, akkor van illetékességük, ha azt valamelyik fél megszegi. Simon László Fejér megyei kormánymegbízott arról beszélt, jogelődjükhöz – április 1-vel került a kormányhivatal alá a Közép-Dunántúli környezetvédelmi felügyelőség – február 23-án érkezett a munkát végző cég engedélykérelme. Abban a szakemberek azt vizsgálták, hogy jogi és szakmai szempontokat tekintve elhelyezhető-e Inotán a hulladék. Erről március 13-án született határozat.

A kivitelezést végző Partner Depónia Kft.-től Szűcs Károly arról beszélt, hogy az azbeszttartalmú hulladékot már a felrakás helyén szálmegkötő anyaggal kezelik, a lerakodás után pedig le is fedik azt, hogy a levegőben ne jelenhessen meg. Hozzátette, a depóniánál a beszállítás megkezdése előtt is végeztek azbeszttartalom-mérést és azóta is folyamatosan mérnek, továbbá Várpalota levegőjében sem találtak azbesztszármazékot.

Heves hangvétel határozatokkal

Az időnként heves hangvételű, többórás fórum után Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere az MTI kérdésére elmondta, a héten rendkívüli testületi ülést tart a város önkormányzata: felterjesztést szeretnének a kormányzat felé, hogy a hulladékot ne az inotai lerakóban helyezzék el. Egy olyan határozatot is szeretnének, ami a már kiadott hatósági engedélyek felülvizsgálatára vonatkozik.

A Lőrinci és Zagyvaszántó határán fekvő egykori cementgyár területének azbesztmentesítését májusban kezdték meg. A több mint kéthektáros területen lévő mintegy 26 ezer tonnányi veszélyes anyagot először a helyszínen monodepóniákba gyűjtik, majd zsákokban, leponyvázott járműveken szállítják az inotai deponálóba, ahol hermetikusan elzárják.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73907964, Molnár B. Tamás, gasztronómiai egyesület elnöke, Place: Budapest, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.