Belföld

Törvénytelenül tárgyalhatják Vizoviczki perét

handó tünde (Array)
handó tünde (Array)

A fővárosból debrecenbe költöztették a tárgyalást, amit elvileg már nem tehetne meg az OBH.

Szabálytalanul tárgyalhatják Vizoviczki László perét, írja a Nol.hu. A pert ugyanis egy debreceni bíróságon tartják, nem Budapesten, pedig az Országos Bírósági Hivatal elnökének már nincs olyan jogköre, amivel áthelyezhetné a tárgyalásokat. 

Korábban volt, amit Handó Tünde többnyire arra használt fel, hogy a fővárosból vidékre helyezzen át tárgyalásokat. Az Európa Tanács és a Velencei Bizottság viszont ezért panasszal élt, sőt, még alkotmányellenesnek is nyilvánították a megoldást. 

Kende Péter, a Vizoviczki-ügy egyik vádlottjának védője azt mondta a lapnak, hogy az OBH mégis találhatott egy megoldást, amivel át tudta helyezni az ügyet. Bírót ugyanis jelölhetnek ki vidékről, ha a fővárosban épp túlterheltek. Ráadásul ebben az ügyben rendőrök is a vádlottak között vannak, ezért katonai bíró tárgyalja a pert. 

Ezért Handó Tünde Vatai István hadbíró alezredest, a Debreceni Törvényszék katonai bíráját 2014. október 1-jétől idén szeptemberig a Fővárosi Törvényszékre rendelte ki. Csakhogy, mint kiderült, nem a fővárosban, hanem Debrecenben tárgyalják majd az ügyet, ezért az egész olyan, mintha továbbra is át lehetne helyezni pereket. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik