Belföld

Jogellenes a polgármesteri fizetésemelés

lazar-janos(210x140).jpg (Array)
lazar-janos(210x140).jpg (Array)

Jelentősen csökkent a községekben a polgármesterek fizetése tavaly, ezért most több mint ötven településen jogellenesen 30 százalékkal eltérítették, vagyis felemelték a béreket.

Az illetékes kormányhivatalok emiatt a napokban valamennyi esetben törvényességi észrevételt tettek. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ezek a helyhatóságok a kormányhivatalok, a Belügyminisztérium, valamint az igazságügyi miniszter véleménye szerint is törvénytelenül térítették el a béreket – számol be a Népszabadság.

A polgármesterek illetményét a törvény szigorúan szabályozza, ezért a bérek emelését Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára is jogellenesnek tartja. Azt a törvénymódosítást ugyanis, amely a miniszterek számára lehetővé teszi a helyettes államtitkári illetmények 30 százalékos eltérítését, szerinte nem lehet kiterjeszteni a települési vezetőkre.

A TÖOSZ határozott álláspontja, hogy a törvényes állapotot helyre kell állítani, de a kialakult helyzettel valamit kezdeni kell – hangsúlyozta a főtitkár.

A Népszabadság cikkében az áll, hogy a Miniszterelnökség honlapján közzétett lista szerint nem csak kisközségekben térítették el a béreket. A sorban szerepel például Ajka és Oroszlány, valamint Győr és Mosonmagyaróvár, továbbá csaknem húsz másik Győr-Moson-Sopron megyei település.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik