Belföld

Hajléktalanokat foglalkoztat Salgótarján

hajlektalan(210x140).jpg (Array)
hajlektalan(210x140).jpg (Array)

Tizenöt hajléktalan foglalkoztatását kezdték meg Salgótarjánban a munkaügyi központ támogatásával. A jövő év márciusáig tartó, 23 millió forintos program résztvevői növénytermésztési és mosodai munkát végeznek.

Licskó Bálint, a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: hét nőt és nyolc férfit foglalkoztatnak nyolc órában segédmunkásként, bruttó 79 ezer 155 ezer forintos munkabérért. A személyi és járulékköltségeket, illetve a dologi kiadásokat – például munkaruha vagy üzemanyag – 100 százalékban támogatja a munkaügyi központ – tette hozzá.

A hajléktalanok a program első felében szabadtéri, illetve üvegházas növénytermesztéssel foglalkoznak a kft. telephelyén, a második félévben pedig mosodai munkát végeznek. A foglalkoztatási kft. három ipari mosógépet vásárol majd, ebből egyet az egyik salgótarjáni hajléktalanszállón használnak, a másik kettővel önkormányzati intézményeknek vállalnak mosást.

Licskó Bálint elmondta: az első két hónapban a Salgótarjáni Hajléktalanok Támogatására Alapítvány bevonásával a fedél nélküliek beilleszkedését, életvezetését is segítik. A hajléktalanoknak a növénytermesztés mellett minimális szakipari ismereteket is tanítanak, így vakolásban, festésben is részt vesznek. Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a programot három lépcsőben tervezik, így 2016 márciusától, majd 2017 márciusától újabb 10-10 emberrel folytatnák.

A nógrádi megyeszékhelyen 60 hajléktalant tartanak nyilván. A kiválasztásban közreműködő Szőllős Józsefné, az Egészségügyi-Szociális Központ hajléktalanellátással foglalkozó intézményegységének vezetője az MTI-nek elmondta: az érintettek várták ezt a programot, folyamatosan érdeklődtek, tudnak-e segíteni nekik abban, hogy munkát kapjanak. Szükségük van erre a munkára, mert nincs más lehetőségük – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik