Belföld

A nyár végéig eldől, melyik szakokat zárják be

palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)
palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)

A szaktárca szeretné augusztus végéig befejezni az egyeztetéseket a szakok átalakításáról, erről Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára beszélt egy interjúban.

A felsőoktatásért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak elmondta, egy csaknem ezeroldalas miniszteri rendeletet kell végignézni, és megfogalmazni, hogy az egyes szakokon mit szeretnének tanítani az országban.

Ez tisztán szakmai feladat, a Magyar Rektori Konferencia szakbizottságai fogják értékelni, ezen kívül ki kell kérni az érintett területek képviselőinek, például a kamaráknak a véleményét is. Hosszas folyamat, de augusztus végére szeretnének az egyeztetések végére érni – mondta.

Az államtitkár szerint vannak képzések, amelyekre szükség van, csak más tartalommal vagy nem alapképzésben. Például a nemzetközi tanulmányok szak esetében 140 megkérdezett, kikerülő hallgató 125 különböző munkakörben tevékenykedett, ami nem kapcsolódott ahhoz, amit tanult – mutatott rá.

Arra a felvetésre, hogy az első bejelentéshez képest több képzést mégsem szüntetnek meg, a tiltakozások hatására meghátráltak, úgy reagált: meghátrálni egy döntésből lehet, de még nem volt döntés. “Ezt már csak azért sem nevezném meghátrálásnak, mert mi csak koordináltuk és a kerekasztal résztvevői között közvetítettük a rektori konferencia javaslatait” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik