Belföld

Egyszerűbb lesz a kötelező tanfolyam

nevelő szülő (Array)
nevelő szülő (Array)

Információink szerint módosítják a nevelőszülők új képzési rendszerét. Az új ingyenes tanfolyamra azonban várni kell egy évet.

Tavaly januárban lépett életbe egy új szabály, amely 500 órás kötelező tanfolyamot ír elő az új nevelőszülőknek, akik már korábban is neveltek gyereket azoknak pedig 400 órásat. Az új tréninget 1800-an végezték el, köztük 200 új nevelőszülő.

Akkoriban sok volt a panasz a tanfolyamra, elsősorban a túl sok órára. Az érintetteknek gyakorlatilag egy éven át heti egy teljes napot a családtól távol kellett tölteniük, a gyerekfelügyelet megoldására az állam alkalmanként (napi) 600 forintot ajánlott, nyilvánvalóan ennyiből nehéz bébiszittert találni.

Probléma volt az is, hogy sokan szakirányú diplomával sem kaptak felmentést olyan tárgyakból sem, amelyeket már tanultak.

Azt is sok nevelőszülő kérdezte, miért kell angolt tanulniuk, ráadásul a tanfolyamon gyakorlatilag csak gyermekekkel kapcsolatos, hivatalos mondatokat tanítottak – függetlenül a nyelvtudási szinttől.

Az első, támogatott képzés után módosításokat terveznek – tudtuk meg a szakminisztériumtól, konkrétumokra azonban még várni kell:

„Készül egy Központi Oktatási Program, amely a teljes civil és egyházi szektor bevonásával egy egyszerűsített, de tapasztalat-központúbb képzéssel és egy előzetes, alkalmassági szűréssel kívánja még jobban szolgálni a gyermekek feltétlen védelmét. A képzési program a három tucat szakértő által elkészített anyagra alapozva 2015-ben vitára bocsájtható lesz, véglegesítését követően a jövőben fontos alternatívája lesz a jelenlegi képzéseknek.” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a Hír24 kérdésére.

Megtudtuk azt is, hogy a következő, – módosított – ingyenes képzés várhatóan a jövő év tavaszán indul.  

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik