Belföld

Dől a pénz a felsőoktatásba

palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)
palkovics-laszlo(960x640).jpg (Array)

Az államtitkár 27 milliárdot ígért, ebből a pénzből támogatnak 81 projektet.

Több mint 27 milliárd forint áll a felsőoktatási intézmények rendelkezésére az év végéig különböző fejlesztések megvalósítására a felsőoktatási stratégiához kapcsolódva – mondta Palkovics László az MTI-nek.

A felsőoktatási államtitkár kifejtette: eredetileg mintegy 20 milliárd forintos támogatási programot hirdettek meg, de a nagy érdeklődés és a számos magas színvonalú projektjavaslat miatt további csaknem 8 milliárdos forrást vontak be. Így összesen több mint 27 milliárdos keret áll rendelkezésre a TÁMOP és TIOP pályázatok keretében.

Palkovics László elmondta: a Tudás-Park projektre, stratégiai kutatási együttműködésekre 6,61 milliárdot lehet fordítani. Jelezte: a programot már tavaly nyáron elkezdték, az a célja, hogy megteremtsék a helyi közösségek, a gazdaság és a felsőoktatás együttműködését, hogy a felsőoktatási intézmények is meg tudjanak jelenni a vállalatok innovációs partnereként.

Közösségi felsőoktatási képzési központokra és új kutatóközpontokra 2,67 milliárdot fordíthatnak. Olyan képzési lehetőséget kívánnak teremteni, amely kihasználja az adott régió lehetőségeit, a határ közelségét, azokat az iparágakat fejlesztve, amelyek helyben fontosak lehetnek.

A felsőfokú szakirányú és ágazati továbbképzés fejlesztését 600 millióval, a duális képzések vállalati feltételeinek kidolgozását 3,23 milliárddal segítik. A tudományos képzés műhelyeit – doktori iskolákat, szakkollégiumokat, tudományos diákköri konferenciákat – 2 milliárd forinttal támogatják.

Palkovics László tájékoztatása szerint az interdiszciplináris kutatócsapatok felkészítésére a nemzetközi programokban való részvételre az alapkutatás, célzott alapkutatás területén 5,91 milliárdot lehet fordítani.

Az egészségtudományi, egészségipari innovációs környezet fejlesztésére 1 milliárd forintot, a speciális infrastruktúra-fejlesztésre és eszközbeszerzésre pedig 3,46 milliárdot különítettek el.

A 27 milliárdos keretből összesen 81 projektet támogatnak – jelezte az államtitkár, aki hozzátette: a szerződéseket péntekig megkötötték az érintett intézményekkel.

Debrecen kapja a legtöbbet

A támogatott intézmények a konvergencia régióból kerülnek ki: a Debreceni Egyetem közel ötmilliárdos támogatást nyert el, az Eszterházy Károly Főiskola közel 2,5 milliárdot, a Miskolci Egyetem 2,35 milliárdot, a Pécsi Tudományegyetem 2,33 milliárdot, a Szegedi Tudományegyetem 2,1 milliárdot fordíthat fejlesztésekre. A Széchenyi István Egyetem támogatási kerete több mint 2 milliárd, a Nyugat-Magyarországi Egyetemé 1,61 milliárd, a Kecskeméti Főiskoláé 1,56 milliárd, a Kaposvári Egyetemé 1,54 milliárd, a Szent István Egyetemé 1,53 milliárd, míg a Pannon Egyetemé 1,28 milliárd.

A Dunaújvárosi Főiskola 868 millió, az Óbudai Egyetem – székesfehérvári és salgótarjáni fejlesztésekre – 845 millió, a Nyíregyházi Főiskola 556 millió, a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi kara 465 millió, a Károly Róbert Főiskola 298 millió, a Szolnoki Főiskola 293 millió, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – balatonfüredi fejlesztésekre – 285 millió, az Eötvös József Főiskola 232 millió, a Kodolányi János Főiskola pedig 194 millió forintot kap.

Palkovics László elmondta: a támogatások jelentős része tartalomfejlesztésre vonatkozik, a pályázatokat év végéig le kell zárni. Megjegyezte, továbbá az ide évben induló Emberi Erőforrás Operatív Programban (EFOP) 2023-ig közel 150 milliárd forint áll majd rendelkezésre hasonló fejlesztésekre. 2015-ben közel 30 milliárd forint összegben kerülnek programok meghirdetésre az EFOP terhére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik