Belföld

LMP: a kormány tette lehetővé a közmunkás-trükközést

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 05. 16. 16:42

A Lehet Más a Politika (LMP) törvénymódosítást nyújt be: ne rúgjanak ki dolgozót azért, hogy helyére közmunkást vegyenek fel.

Korábban a témában:

A kormány 2013 novemberében hatályon kívül helyezte azt a rendeleti garanciát, ami kimondta, hogy csak létszámbővítés mellett alkalmazhatóak közmunkások, azaz a közmunkával bővíteni kell a statisztikai létszámot – írja az LMP közleményében. A párt szerint a módosítás „azt jelentette, hogy meglevő alkalmazottak kirúgása árán is lehet alkalmazni közmunkásokat.” Ezzel a lépéssel a kormány szélesre tárta a kaput a közmunkások jogsértő alkalmazása előtt, ezért nem háríthatja tovább a felelősséget.

Az LMP szerint ugyanakkor a rendeleti garancia megszüntetése ellenére jogellenesnek tekinthető az a gyakorlat, amely során abból a célból történik meg egy alkalmazott elbocsátása, hogy a helyébe olcsóbb munkaerő kerülhessen. Ez ugyanis sérti az egyenlő munkáért egyenlő bért elvet, valamint a rendeltetésszerű joggyakorlás, a jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog sérelmét okozza – írják.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány egy előkészített stratégia szerint egyre nagyobb arányban cseréli az állami szférában közmunkásokra a magasabb fizetéseken foglalkoztatott dolgozókat. „Felháborító, hogy a kormány a közszférában dolgozók bérköltségein akar spórolni, ezért még lejjebb nyomja az amúgy is hét éve befagyasztott béreket” – írják, a párt ezért kezdeményezi, hogy a Költségvetési bizottság állítson fel egy ellenőrző albizottságot a közmunkával kapcsolatos visszaélések feltárására.

Az LMP törvényjavaslatot nyújt be, kimondva: tilos azonos, vagy hasonló munkakörben, határozott, vagy határozatlan idejű munkaviszonyban dolgozókat elbocsátani a közmunkások alkalmazását megelőző fél évben, illetve a közmunka időtartama alatt.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: a DK törvényben tiltaná meg, hogy a közszférában dolgozókat “embertelen és igazságtalan” módon közmunkásként foglalkoztassák vissza a korábbinál lényegesen kisebb jövedelemmel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.