Belföld

A romák ellenállására emlékeznek

roma holokauszt (Array)
roma holokauszt (Array)

71 éve volt a legjelentősebb ellenállási kísérlet a második világháborúban. A romák második világháborús üldöztetése máig is kevéssé kutatott és ismert.

Több európai városban, köztük Budapesten is ma tartják a roma ellenállás napját – tudósít az MTI.

A romák ellenállásának története a második világháború idején még kevéssé kutatott és ismert – emlékeztet a Tom Lantos Intézet. A legfigyelemreméltóbb ellenállási kísérlet 1944. május 16-án történt, amikor az auschwitz-birkenaui „cigány láger” rabjai fellázadtak az SS-tisztek ellen, akik gázkamrába akarták terelni őket. A lázadást követően a rabok felét más koncentrációs táborokba vitték, a „cigány láger” likvidálásának pedig csaknem háromezer ember esett áldozatául.

A romák második világháború alatti üldöztetése még mindig kevéssé ismert, pedig ők is a nácik célpontjai voltak – sokukat deportálták, kizsákmányolták, megölték koncentrációs táborokban. Évtizedek óta tart a küzdelem a roma népirtás hivatalos elismeréséért, az arról való megemlékezésért és a kompenzációért.

Szombaton délután a VIII. kerületben, a Mátyás téren a Phiren Amenca roma ifjúsági-oktatási szervezet roma rapperek, költők, zenészek, valamint civil szervezetek és aktivisták részvételével tart megemlékezést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik