Belföld

„A nemed a te dolgod. Nekem csak tisztelnem kell”

budapest pride (Array)
budapest pride (Array)

Magyarországon tíz nagykövetség csatlakozott a nemzetközi homofóbia és transzfóbia elleni naphoz.

Vasárnap lesz a nemzetközi homofóbia és transzfóbia elleni nap – az Amnesty International Magyarország ennek alkalmából közös akciót szervezett tíz, Magyarországon működő nagykövetséggel, hogy közösen hívják fel a figyelmet a transznemű embereket érő jogi visszaélésekre. A megmozduláshoz Nagy-Britannia, Franciaország, a Belga Királyság, a Spanyol Királyság, a Dán Királyság, Norvégia, Ausztria, Hollandia, a Svéd Királyság és a Finn Köztársaság nagykövetsége csatlakozott.

Az akció mottója: „A nemed a te dolgod. Nekem csak tisztelnem kell.” Az Amnesty közleménye szerint a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális embereket rendkívül gyakran éri hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, foglalkoztatáshoz és lakhatáshoz való hozzáférés során. Sok országban máig büntetik az azonos neműek közti, közös megegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot is, ami gyakran eredményez önkényes letartóztatást, jogellenes fogva tartást, bebörtönzést, kínzást. Az LMBTI emberektől sokszor a véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való jogot is megtagadják – fejtették ki.

A nemzetközi homofóbia és transzfóbia elleni napot 2004 óta rendezik meg. A világnappal az Egészségügyi Világszervezet 1990. május 17-i döntésére emlékeznek, mellyel törölték a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik