Belföld

Vasárnap döntenek a választók a Normafáról

Megújítanák a területet – a beruházás csak a Jobbiknak nem tetszik.

Helyi népszavazást tartanak vasárnap a XII. kerületben a Normafa helyreállításáról – írja az MTI.

A szavazásra jogosult 47913 lakos egy önkormányzati határozatról mondhat véleményt, amely kimondja: a Normafa megújításának során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a terület jelentős része a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik. A rekonstrukció során a környezetvédelmi előírások szerint, a történelmi, kulturális hagyományok figyelembe vételével kell eljárni.

A közlekedés szabályozása során a közösségi közlekedést részesítenék előnyben, csökkentenék a gépjárműforgalmat, kisebb közösségi parkolókat alakítanának ki, ahonnan át lehet szállni buszokra. A rossz állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületeket felújítanák, új funkciót kapnának. Az Eötvös út 48. szám alatt látogató- és információs központot hoznának létre, kisajátítás után pedig lebontanák az egykori Olimpia Hotelt. Síelési lehetőséget korlátozottan biztosítanának: a Szaniszló rét környékén oktató-sífutópálya működne, a Kis-Norma lejtőn mobil felvonót telepítenének.

A felújításról szóló határozatot januárban ellenszavazat nélkül fogadta el a képviselőtestület. A Fidesz-KDNP, az MSZP, az Együtt-PM és a Magyar Munkáspárt is a helyreállítás támogatására biztatta a szavazókat, a Jobbik viszont azt kérte, ne támogassák az emberek a beruházást, mert az „biankó felhatalmazást” ad az önkormányzatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik