Belföld

Iszlám Állam: külön biztosítás nélkül harcolnak a magyar katonák

Nem köt külön speciális biztosítást az Iszlám Állam ellen küldött magyar katonákra a Konvédelmi Minisztérium - tudta meg a Bors.

A tárca a Bors mai számában megjelent cikk szerint arra hivatkozik, hogy a honvédség képességei, illetve a magyar állam garantálja, hogy a minisztrérium felelősséget vállaljon a 150 magyar katonáért. Ha szükséges, kártalanítják őket – írja a Bors, amely emlékeztet: a 2010-es afganisztáni missziót a tárca még az átlagosnál magasabb kockázatúnak minősítette, ennek megfelelően kötöttek biztosítást a honvédekre. Egy katona halála esetén családja 1,5 millió, míg egy katona rokkantsága esetén 3 millió forintot kaphatott.

A lap Magyar Györyg ügyvédet szólította meg, a jogi képviselő elmondta: a honvédség ismeri a körkörös védelem fogalmát, “a katonákat nem vígasztalja, hogy a honvédelmi tárcának van általános biztosítása. Egy katona a nagykanizsai és afhanisztáni szolgálata esetén is biztosítva van, csak más a területek veszélyeztetettsége, és a biztosítást mindig az adott helyszín kockázatához kell igazítani. Speciális védelem kell” – nyilatkozta Magyar György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik