Belföld

Azbeszttől tartanak a várpalotaiak

selypi cementgyár (Array)
selypi cementgyár (Array)

A Veszprém megyei városban akarják elhelyezni az egykori cementgyárak veszélyes hulladékát.

A várpalotai önkormányzat határozatban követeli a Pest Megyei Kormányhivataltól, hogy azonnal állítsák le az azbeszttartalmú építési törmelékek városba szállítását, a bezárt Heves megyei cementgyárak veszélyes hulladékát ugyanis ott kívánják mentesíteni az azbeszttől – írja a Népszabadság.

A Heves megyei kormányhivatal vezetője nemrég jelentette be, hogy megkezdték a Lőrinci és Zagyvaszántó határán lévő egykori cementgyár területének azbesztmentesítését. Az intézkedés nem tűrt halasztást: egyre több a mellhártya- és tüdődaganatos beteg. 2007 és 2012 között 28 embernél diagnosztizáltak az azbeszt miatt kialakult súlyos betegséget, közülük tizennégyen már meghaltak.

2013-ban a Selyp Invest nekilátott a selypi cementgyár bontásának, de teljesen amatőr módon: a robbantások nyomán kiporzott az azbeszt. A várpalotaiak a napokban tudták meg, hogy a hulladékot most az ő városukba szállítják azbesztmentesítésre. A megrendelő és a kivitelező ugyanakkor azt a tájékoztatást adta, hogy az azbeszttartalmú hulladék szállítása előtt felületmegkötő anyagot használnak, ami meggátolja a kiporzást, sőt, szigetelt kazettákban viszik a törmeléket. A hulladéklerakó üzemeltetője pedig azt mondta: olyan útvonalon viszik a törmeléket, ami nem érint lakott területet.

A várpalotaiaknak azonban ez nem elégséges ígéret, a szállítások azonnali leállítását követelték. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára ugyanakkor azt mondta: politikai üggyé vált az inotai azbeszthulladék elhelyezése, melyben a hatóságok eljárását kérdőjelezik meg annak ellenére, hogy azok jogszerűen jártak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik