Belföld

Áder János kitüntetést adott át, nem is akárkinek

áder (Array)
áder (Array)

A köztársasági elnök a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át Karl A. Lamersnek, a NATO parlamenti közgyűlése korábbi elnökének.

Az eseményen Vizi E. Szilveszter, a Magyar Atlanti Tanács elnöke méltatásában kiemelte: Karl A. Lamers mindig pártatlan tevékenységet végzett a magyar-német kapcsolatok elmélyítéséért és Magyarország NATO-tagságával kapcsolatban. A NATO parlamenti közgyűlésének volt elnöke Magyarország igaz barátja – mondta Vizi E. Szilveszter.

Emlékeztetett: a német politikus egyetlen alkalmat sem szalasztott el, hogy Magyarországra jöjjön a két nép közötti barátság támogatására. Emellett Karl A. Lamers mindig nagyra értékelte a magyarok szerepét Németország újraegyesítésében – tette hozzá.

A Magyar Atlanti Tanács elnöke úgy fogalmazott: a NATO parlamenti közgyűlésének korábbi elnöke mindig kiállt Magyarország mellett, “kiállt az igazunk mellett, amikor igaztalanul támadtak”.

Vizi E. Szilveszter arra kérte a német politikust, hogy a továbbiakban is támogassa a Magyarország és Németország közötti hidak építését. Karl A. Lamers kijelentette: a kezdettől elkötelezetten támogatta Magyarország NATO-tagságát, és az országnak különleges helye van a transzatlanti családban.

A NATO parlamenti közgyűlésének volt elnöke arról beszélt, hogy szoros kapcsolat fűzi Magyarországhoz, és nagyon hálás a magyaroknak azért, amivel hozzájárultak a német újraegyesítéshez, valamint egész Európa szabadságának megteremtéséhez.

Arra is kitért, hogy a NATO tagjai közös, demokratikus értékeket vallanak, ami fontosabb, mint valaha. Nagyon veszélyes időszakot élünk jelenleg, de a NATO minden tagja számíthat a szövetség védelmére, az erről szóló 5. cikkely “kőbe van vésve” – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy a NATO ereje az egységében rejlik.

Az elismerés átadásán részt vett mások mellett Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Martonyi János volt külügyminiszter.

Karl A. Lamers a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, 2010 és 2012 között volt a NATO parlamenti közgyűlésének elnöke. Jelenleg a német parlament védelmi bizottságának alelnöke. A NATO parlamenti közgyűlése szombattól három napon át az Országházban tartja tavaszi ülésszakát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik