Belföld

Strandot ad Tarlós az államnak az adósságátvállalásért cserébe

dagaly-furdo(210x140).jpg (Array)
dagaly-furdo(210x140).jpg (Array)

Döntött a kormány: kifizeti a BKV 52,3 milliárdos tartozását. A főpolgármester gesztusként átadja a Dagály fürdőt, ami a vizes világbajnokság helyszíne lesz.

Átvállalja az állam a BKV Zrt. teljes, 52,3 milliárd forintos adósságállományát – tudósít az Origo. Az intézkedés a legjobbkor jött a főváros közlekedési cégének, ugyanis már tavaly is csak rendkívüli nehézségek árán tudott törleszteni. Ősszel az előrehozott működési támogatáshoz kellett hozzányúlni, hogy fizetni tudják az aktuális részletet.

A BKV régóta nem vett fel újabb hitelt, sőt csökkenteni is tudta adósságát, de ettől még nehézséget okozott a maga előtt görgetett több tízmilliárdos tartozás. A BKV-val és a fővárossal szemben bizalmatlan bankok már csak állami kezesség mellett lettek volna hajlandóak újabb kölcsönt adni a lejáró tartozások finanszírozására, az állam viszont már nem nyújtott garanciát.

A mostani adósságátvállalásért cserébe nem vár ellentételezést a kormány, de az Origo értesülései szerint a főváros – szimbolikus gesztusként – ingyen átadná az államnak a 2017-es vizes világbajnokság helyszínét, a Dagály fürdőt. A 2017-es vizes vb kapcsán végrehajtandó fejlesztési beruházásokat ugyanis nagyban megkönnyíti, ha állami tulajdonba kerül a terület.

Papíron az adósságátvállalásért cserébe nem vár ellentételezést a kormány. Az Origo értesülései szerint a főváros – szimbolikus gesztusként – mégis átadná ingyen a 2017-es vizes világbajnokság helyszínét, a Dagály fürdőt és strandot, valamint legalább egy további fővárosi ingatlant.

Ugyanakkor míg a tartozást átvállalja az állam, a jövő évi költségvetési tervezetben jelentősen csökken a BKV állami finanszírozása: 24 helyett már csak 18 milliárd forintot ígérnek. Ehhez hozzájön még mintegy 16 milliárd forint árkiegészítés a kedvezményes diák- és nyugdíjasbérletek után. Ugyanakkor már az idei, 24 milliárdos normatív támogatás sem elég: a cég idei működéséhez a főpolgármester szerint még 15 milliárd forint hiányzik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik