Belföld
kozmunkasok(430x286).jpg (Array)

Ózd: tízmillióba fájhat a közmunkások megfigyelése

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 05. 14. 07:25

A közmunkás szakszervezet társelnöke szerint egy fasisztoid párt polgármestere úgy gondolja, bármit megtehet a közutálat tárgyává tett szegényekkel szemben.

Ha valóban felvételeket készítenek Ózdon a közmunkásokról, az bizonyosan jogellenes adatkezelésnek tekinthető, ami akár bűncselekménynek is minősülhet – ezt mondta a Népszabadságnak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Szerdán megírtuk: a városban a közmunkásoknak kötelezően hozzá kell járulniuk ahhoz, hogy munkavégzés közben felvételek készülnek róluk, az önkormányzat félmillió forint értékben szerzett be kamerákat, szemüvegbe rejtettet is. Péterfalvi szerint a megfigyelés attól sem válik törvényessé, hogy nyilatkoztatják a munkavállalókat, mert kiszolgáltatott helyzetben vannak. Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint akkor tekinthető jogszerűnek a kamerás ellenőrzés, ha például az élet- és vagyonbiztonság, a termelési folyamatok felügyelete indokolja ezt.

Péterfalvi hozzátette: ha bebizonyosodik a jogsértés, tízmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki a hatóság, de az érintettek polgári pert is indíthatnak.

Nyakó István, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke gyomorforgatónak minősítette az ózdi gyakorlatot. Szerinte az a politika vezetett ide, amely az elesetteket és szegényeket közutálat tárgyává tette, ebben a helyzetben pedig egy fasisztoid párt polgármestere úgy gondolja, bármit megtehet, és „minden rossz okozóinak” állítja be a közmunkásokat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.