Belföld

Nancy halála: tiszteletteljes bánásmódot kérnek a szexmunkások

szexmunkások érdekvédelmi egyesülete (Array)
szexmunkások érdekvédelmi egyesülete (Array)

Ellentmondásos szabályozás, rendőri erőszak, a társadalom gyűlölete és a kényszerű elszigeteltség is nehezíti helyzetüket. Ahelyett, hogy őket vegzálják, kizsákmányolóikat kellene felkutatni.

Közleményt adott ki a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete azzal kapcsolatban, hogy május 2-án megöltek egy 19 éves lányt az Akácfa utcában.

Gyűlöletből táplálkozik az erőszak

Az egyesület elutasítja a gyilkosságot követő, az áldozatot hibáztató cikkeket, a médiában megjelent riportokat és véleményeket, melyek Nancy feltételezett klienseire helyezik a hangsúlyt ahelyett, hogy a szexmunkásokat elszigeteltségbe kényszerítő, az őket stigmatizáló állami szabályozást, a rendőri erőszakot és a társadalomban jelen lévő, a szexmunkások elleni diszkriminációt és gyűlöletet vizsgálnák.

A szexmunkások elleni erőszak sok esetben nőgyülöletből, homofóbiából és romák elleni kirekesztésből is táplálkozik – írják, egyben azt kérik, hogy a média szólaltassa meg a gyilkosság kapcsán magukat az érintetteket, a szexmunkásokat is és használjanak velük, így Nancyvel kapcsolatban is tiszteletteljes nyelvezetet.

Nincsenek biztonságban

Az egyesület arra hívta fel a figyelmet, hogy a lány lakásában dolgozó szexmunkás volt, aki rengeteg társához hasonlóan elszigetelten, a rendőri védelemhez és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférés szinte teljes hiányában dolgozott. Magyarországon körülbelül 15 ezer szexmunkás van. Motivációik sokfélék: sokan egyedülálló anyák, akik nem tudnának másképp gyermekeik számára megfelelő körülményeket biztosítani. Sokan azért kényszerülnek erre, mert bőrszínük, nemi identitásuk, szexuális orientációjuk miatt más területeken diszkriminációt szenvednek el. Sokan pedig a szexmunka rugalmassága és az ebből származó magas jövedelem miatt döntenek emellett. A sokszínű háttér miatt viszont mind a rendőrségi erőszaknak, a döntéshozók tehetetlenségének, a jogi anomáliák okozta büntetéseknek és a társadalmi sztereotípiáknak áldozatai.

A lakásban dolgozó szexmunkások biztonságát leginkább az fenyegeti, hogy az ellentmondásos szabályozás miatt kizárólag egyedül, saját tulajdonú ingatlanukban folytathatják legálisan tevékenységüket. Ha más szexmunkással dolgoznak együtt – ami növelné biztonságukat –, akkor már prostitúció elősegítése miatt szabadságvesztéssel büntethetők.

A rendőrökben sem bíznak

Az ellentmondásos szabályozás olyan félillegális helyzetet és kényszermegoldásokat teremtett, melyben a szexmunkások bujkálva, segítségkérés hiányában önmagukra utalva vagy különböző mértékig kizsákmányolva végzik tevékenységüket, folyamatos fenyegetettséget, kiszolgáltatottságot, nagyfokú kockázatokat kénytelenek folyamatosan elviselni.

A rendőrségi védelemhez való hozzáférést és a rendőrök iránti bizalmat gátolja, hogy célzottan büntetik őket: 2012-ben 26 125 esetben szankcionálták a szexmunkásokat, a kiszabott bírságok túllépték az egymilliárd forintot. Az is többször előfordult, hogy egyetlen személyre tízmillió forintosnál magasabb büntetést róttak ki.

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete arra szólítja fel a döntéshozókat és a rendvédelmi szerveket, hogy a szexmunkások vegzálására és üldözésére fordított hatalmas összegeket fordítsák inkább a szexmunkásokat kihasználó, kizsákmányoló, erőszakkal fenyegető felek felkutatására és büntetésére, valamint a szexmunkások törvényes védelmére, hogy a közelmúltbeli gyilkossághoz hasonló esetek ne fordulhassanak elő a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik