Belföld

MSZP: Tarlós érdekérvényesítő képessége nulla

Horváth Csaba (Array)
Horváth Csaba (Array)

Horváth Csaba szerint a főváros képtelen megoldatni a kormánnyal a BKV finanszírozását. Hozzátette, a kormány kizsigerelhető fejőstehénnek tartja Budapestet.

Az MSZP szerint Tarlós István főpolgármester képtelen eredményesen kiállni a budapesti érdekek mellett. Horváth Csaba, a párt fővárosi frakcióvezetője az közleményében csütörtökön azzal indokolt, hogy a 2016-os költségvetési javaslat szerint a budapesti közösségi közlekedés még az ideinél is kevesebb állami támogatást kap, pedig a 2015-ös finanszírozásból is hiányzik 15 milliárd forint.

Horváth szerint a főváros ötödik éve képtelen megoldani a kormánnyal a BKV finanszírozását, a legkisebb forráselvonás is bedöntheti a vállalatot, és ennek megint a budapestiek isszák meg a levét. Ha a csökkenő állami szerepvállalás miatt járatokat kell ritkítani, az a hazudozó kormány és a nulla érdekérvényesítő képességű városvezetés közös felelőssége – tette hozzá.

Horváth közölte, a főváros fideszes vezetésének az a dolga és felelőssége, hogy útját állja ennek a Budapest-ellenes kormányzati lépésnek, ami a fővárost nem az ország motorjának, hanem “végtelenségig kizsigerelhető fejőstehénnek” tekinti.

Tarlós csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, még folynak az egyeztetések a fővárosi közösségi közlekedés jövő évi működésének finanszírozásáról. Arra a felvezetésre, hogy a 2016-os központi költségvetési tervezet szerint a fővárosi közösségi közlekedés eddigi 50 milliárd forintos támogatása körülbelül 24 milliárdra csökkenne, Tarlós István úgy válaszolt: “nem tekintem véglegesnek ezeket a számokat, és kaptam is olyan jelzést, hogy nem feltétlenül kell véglegesnek tekinteni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik