Belföld

Migrációs vészhelyzet: Magyarországra 307 menekült jutna

menekültek (menekültek)
menekültek (menekültek)

Húszezer védelemre szoruló embert fogadna be az Európai Unió, továbbra sem tűnik úgy, hogy elárasztanák hazánkat a migránsok.

Migrációs vészhelyzetet hirdetett az Európai Unió – az államszövetség története során először lépteti életbe az ilyen helyzetek megoldására szolgáló mechanizmust, írja a Népszabadság. Noha a magyar kormány kommunikációjának középpontjában a bevándorlásellenesség áll és a Jobbik is „orwelli rémálomként” emlegette a bevándorlási kvótát, Magyarországnak mindösszesen 307 menekültet kellene befogadni, melyhez az EU forrást is biztosít.

Az Európai Bizottság május végéig 20 ezer, védelemre szóló menekült letelepítéséről terjeszt be tervet az egész EU területére vonatkozóan, ehhez idén és jövőre is 50-50 millió eurót biztosítanak. Azt, hogy az egyes tagállamokra hány menekült jut, a tagállamok népessége, gazdasági ereje, a helyi munkanélküliség és a meglévő menekültszám alapján osztják el, ennek alapján jut Magyarországra 307 fő.

Az Európai Bizottság által szerdán közzétett stratégia azt is javasolja, hogy az EU emelje háromszorosára a Földközi-tengeri életmentésre és határőrizetre fordítandó összeget. Az idén már több mint 1600, Európa felé tartó ember fulladt a tengerbe.

Eközben Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában az embercsempész-hajók elsüllyesztésének szükségességéről beszélt. Az EU új migrációs stratégiája az illegális bevándorlás kiváltó okainak csökkentésére összpontosítana.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik