Belföld

Magyar pavilon Milánóban: repkednek a milliárdok

világkiállítás magyar pavilon (Array)
világkiállítás magyar pavilon (Array)

Alulról súrolja majd az ötmilliárdot a világkiállításon való részvétel teljes költsége. Egyelőre nincs nagyon semmi a magyar pavilonban, de legalább csúnya.

Semmi sem drága a kormánynak, ha a milánói világkiállításon való részvételről van szó – írja a 444. Most egy 420 milliós megbízás került ki a kormány honlapjára, amely programszervezésről szól – ezzel 3,7 milliárdnál jár a magyar jelenlét költsége.

Már a magyar pavilon épülete rengeteg kritikát váltott ki: saját tervezői is elhatárolódtak attól, ami lett belőle. De legalább fantasztikusan sokba került: 2,45 milliárd forintba, ebben mondjuk benne van az is, hogy az expo után lebontják és Szombathelyen újra felépítik a Kreatív Örökségvédelmi és Értékfejlesztő Központ részeként.

A pavilon egyáltalán nem reflektál az expo témájára, a fenntartható élelmiszertermelésre, jóformán a Bogányi-zongora az egyetlen látnivaló. Szőcs Géza, a világkiállításon való magyar részvételért felelős kormánybiztos szerint azért, mert az olasz hatóságok részéről bürokratikus akadályokba ütköztek.

 Fotó: MTI

A programok szervezésével az EuroAtlantic Solutions Kommunikációs és Üzleti Tanácsadó Kft.-t bízták meg, 780 millió forintért. Ez a cég Fellegi Tamásé, aki fejlesztési miniszter volt a második Orbán-kormányban. A feladatot 74 százalékban alvállalkozókkal oldja meg.

A pavilonon kívüli programok szervezéséről szól a legutóbbi, 420 millió forintos pályázat, amit a Bo Event nevű cég nyert el. Az eddigi kiadásokat összeszámolva a 444 arra jutott, hogy 3,7 milliárd forint ment el a világkiállításra, de Szőcs korábban azt nyilatkozta, hogy a részvétel teljes költsége 4,7 milliárd forint lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik