Belföld

Lázár: társadalmi tanácsot hoznak létre Paksért

lazar-janos(210x140).jpg (Array)
lazar-janos(210x140).jpg (Array)

Lázár szokásos fogadóóráján beszélt a paksi bővítésről, egy új hídról és a közalkalmazottak béremeléséről is.

Társadalmi tanács létrehozásáról döntött a kormány a paksi bővítés miatt a 41 környező település képviselő-testületének és országgyűlési képviselőinek bevonásával, Paks polgármesterének vezetésével – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár szerint júniusban Kijevben sor kerül az első nemzetközi, a megvalósításhoz szükséges engedélyezési eljárás részeként tartandó meghallgatásra. Egy hete Pakson is megtartották az első hazai közmeghallgatásta, amit már a szükséges engedélyekért tartottak. Közölte, hogy döntés született egy új Duna-híd építéséről is, Kalocsa magasságában.

Dőlni fog a pénz

Jövő év július 1-vel 35 ezer, a közigazgatásban nem vezető beosztásban dolgozó ember bérét emelik, erre jövőre 25 milliárd forint forrást fordítanak – közölte Lázár János csütörtökön. A kormány döntött arról is, hogy a közigazgatási eljárások díjtételét 10 milliárd forinttal csökkentik.

A járási hivatalok, kamarák több mint ezer javaslata alapján jelentősen egyszerűsítenek építési hatósági, engedélyezési, foglalkozatásra vonatkozó eljárásokat, és megnyitják a lakossági konzultációt is a témában.

Lesznek állami ügyvédek

Újra létrejöhet a Kincstári Jogügyi Igazgatóság is, ami az államot képviseli a hazai és nemzetközi peres eljárásokban – jelentette be Lázár. Erre a szerdai kormányülésen tett javaslatot Trócsányi László igazságügyi miniszter. Speciális, ritka nemzetközi ügyek kivételével nem lesz több ügyvédi megbízás: állami alkalmazottak lesznek az állam ügyvédei. A rendszert 2016-ban kell felépíteni – tette hozzá a miniszter, aki szerint korábban volt, amikor 10 milliárd forint értékben bíztak meg kormányok ügyvédeket.

Lázár rendet vág az önkormányzatoknál

Törvényben szabályozzák a továbbiakban az állami és önkormányzati pénzlekötéseket – mondta még Lázár. Alapvető cél, hogy az érintettek állampapírban, a Magyar Államkincstárnál tartsák megtakarításaikat, ezt az állami gazdasági társaságoknál és az önkormányzatoknál is érvényesíteni kívánják. “A kufárkodás lehetőségét az állami és az önkormányzati szektorban is jelentősen háttérbe kell szorítani” – jelentette ki.

Szerinte 60 polgármester törvénytelenül megemeltette bérét 30 százalékkal, ezen ügyekben a kormányhivataloknak kell eljárni. Közölte azt is, hogy a Belügyminisztérium javaslatot tesz 990 kistelepülési polgármester bérének kiegészítésére. Ebben azok részesülhetnek, akik részt vesznek a közfoglalkoztatás szervezésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik