Belföld

Jól keresnek a kormány emberei az egyetemeken

Devecz Miklós, Orbán Viktor (Devecz Miklós, Orbán Viktor)
Devecz Miklós, Orbán Viktor (Devecz Miklós, Orbán Viktor)

Sok kancellár bőven kétmillió fölött vihet haza havonta. Az ELTE, valamint a pécsi és a szegedi egyetem szemérmes: nem voltak hajlandóak elárulni a kancellár fizetését, pedig közpénzből kapja.

2,231 millió forint Szász Károly havi fizetése a Semmelweis Egyetem kancellárjaként – írja a VS. A felsőoktatási intézményekhez tavaly delegált a kormány kancellárokat, hogy a gazdasági döntéseken keresztül szólhasson bele az elméletileg autonóm egyetemek, főiskolák működésébe. Szászt a magas fizetésen túl telefon- és gépkocsihasználat is megilleti. Ő egyébként korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke volt, a kormánypártokhoz meglehetősen közel áll.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellári székébe egyenesen Ózd korábbi fideszes alpolgármestere került. Neki „mindössze” 1,7 millióval kell beérnie. A debreceni egyetem kancellárja 1,996 milliót, a Corvinusé 1,9 milliót kap, a Széchenyi István Egyetem kancellárjának ugyanakkor kevesebb mint másfél millió jár.

Az ELTE, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem a kötelező 15 napos határidő többszöri lejárta után sem válaszolt az adatigénylésekre, a Szent István Egyetem pedig kerek-perec elutasította az adatok kiadását.

A szegedi egyetem kancellárja például a zalaegerszegi focicsapat elnöki székéből került az egyik legnagyobb magyarországi felsőoktatási intézmény élére, korábban megírtuk róla: felsőoktatási menedzseri tapasztalata nincs, álegyetemi végzettsége viszont igen: a „Newport University” és a budapesti Econovum által kiadott papírokat korábban PhD végzettségként tüntette fel. Az ezzel kapcsolatos kérdésre annyit válaszolt: „Engem pályámon nem a titulusok megszerzése, hanem a megszerzett tudás aprópénzre átváltása érdekelt és érdekel.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik