Belföld

Az EU-nak is szemet szúrt a felcsúti kisvasút

kisvasut(960x640).jpg (Array)
kisvasut(960x640).jpg (Array)

Bicskétől a stadionon át az alcsúti arborétumig robogna Orbán mesevonata. Kérdés, miért akarna bárki felülni rá.

Az EU figyelmét is felkeltette a felcsúti kisvasút – írja a Figyelő. Már a német köztévé is beszámolt arról, hogy bizarr látvány a négyezres stadion a feleakkora településen, ráadásul a miniszterelnök háza mellett. A nosztalgia-kisvasút terve pedig végképp azt jelzi, hogy Magyarország elfordult az európai politikai normáktól.

A kisvonat a semmin menne keresztül: elindulna Bicskéről, megállna a fociakadémián és Felcsút túlsó felén, majd az alcsúti arborétumnál. A helyi lakosoktól messze van a tervezett nyomvonal, turisztikai szempontból sem lenne túl kihasznált a vonal. Ennek ellenére hétezernél több utast vizionálnak – naponta.

Az Európai Bizottság regionális politikáért felelős sajtóképviselete a lap érdeklődésére megerősítette, hogy szemet szúrt a projekt. A vizsgálat során a forgalmi adatokra vonatkozó becsléseket nehéz lesz megmagyarázni, ahogy azt is, hogy hogyan segítené ez a beruházás a közép-dunántúli régió turisztikai fejlesztését.

A projektek kiválasztása teljes mértékben a tagállamok felelőssége – ezt mondták az Európai Bizottságnál, de hozzátették, hogy az utóellenőrzések során, a pályáztatás körülményeire hivatkozva még elvehetik a pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik